RU  UA  EN

Середа, 22 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 травня

21 травня

Всі новини

​Європа займеться шантажем: названо небезпечний для України сценарій щодо Донбасу

Після пандемії коронавірусу Європа буде тиснути на Україну і намагатися інтенсифікувати "мінський процес" щодо Донбасу.

Про це повідомляє "Апостроф", посилаючись на слова експертів.

Після закінчення пандемії Офісу президента України доведеться зіткнутися з згасаючою підтримкою з боку провідних держав Євросоюзу - Німеччини і Франції. За словами вітчизняних експертів, історія з пандемією підігріла "проросійський" настрій президента Франції Еммануеля Макрона.

"У Макрона особливого вибору немає. Після завершення цієї хвилі COVID-19 економічне відновлення ЄС ляже на плечі найбільш розвинених держав союзу: Франції та Німеччини. Суто з економічних міркувань вісь Пекін-Москва-Париж буде зміцнюватися. По Україні Європа буде намагатися, перш за все, інтенсифікувати "мінський процес", так як це вирішує безліч проблем. В тому числі і санкції", - зазначив експерт "Українського Інституту політики" Руслан Бізяєв.

Політичний аналітик Олександр Кочетков стверджує, що перед Офісом Зеленського всерйоз замаячила перспектива встановлення "миру" на Донбасі за рахунок України і з відкладанням теми Криму. Євросоюз буде тиснути на Київ - погрозами не дати грошей. Україна, швидше за все, вийде з карантину у важких економічних умовах, тому Офіс президента може піддатися на такий шантаж.

"Європейці це чудово розуміють і почнуть нас шантажувати Донбасом, підвішуючи фінансову "морквину" у вигляді грошей від ЄБРР або іншої фінансової інституції. Друга лінія тиску - особистий вплив на президента Зеленського з боку лідерів Німеччини і Франції. Меркель і Макрон, яких він поважає і до яких прислухається, будуть його переконувати, що краще увійти в історію президентом, що встановив "мир", а не тим, хто угробив Україну. "Обробляти" Зеленського будуть саме так", - вважає Кочетков.

За словами експерта, екс-президент Петро Порошенко і його політичні союзники, незважаючи на любов до грошей і патріотичний піар, все ж розуміли, що таке геополітика, і чому Кремль настільки методично намагається заштовхнути ОРДЛО як би під контроль Києва, але на своїх умовах.

"У нинішньої влади серйозні проблеми зі стратегічним плануванням. Не думаю, що в Офісі Зеленського хоч хтось серйозно знайомий з цим поняттям ("геополітика", - "Апостроф"). Не володіючи уявленням про те, що саме їм загрожує, дуже важко планувати відповідні дії", - додав Олександр Кочетков.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Тривожна ситуація: як пандемія COVID-19 грає на Кремль.