RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Закриття проросійських телеканалів в Україні: як це робили в Євросоюзі

В Україні через санкції закрили антиукраїнські телеканали "112 Україна", NewsOne і ZIK, а до цього російські канали закривали в Європі та інших країнах.

Про це повідомляє видання "Європейська правда".

Канали РФ в Україні почали закривати в 2014 році - після агресії Росії на Донбасі. Однак в Європі таке рішення не схвалили. В ЄС нашій країні вказували, що повинна діяти свобода слова.

Все змінилося, коли зафіксували випадки втручання РФ у політичні процеси деяких європейських держав. Тоді політики почали блокувати мовлення російських каналів в їх країнах.

У 2015 році заборону ввела Молдова. Але потім вона змінилася на часткову заборону, яка стосувалася новин і політичних програм.

Далі рішення про блокування трансляції каналів РФ прийняли країни Балтії. У 2016 році це стала Латвія, заборонивши канал "Росія-РТР". Далі - Литва, вказавши на підбурювання до війни (трансляцію каналу РТР "Планета" заблокували на 3 місяці).

Однак вже у 2019 році на трансляцію ряду російських каналів вплинули санкцій. Їх ввели відносно Юрія Ковальчука, який володіє медіагрупою. Його канали потрапили під заборону у державах Балтії (це 9 телеканалів).

У 2020 році в Латвії заборонили всі телеканали російської медіагрупи RT (раніше вони називалися Russia Today). Країна закликала інші держави наслідувати їхній приклад. Потім заборонили ці канали в Литві.

Відзначають, що в ЄС не дорікали країнам Балтії в їх рішенні про заборону трансляції російських каналів. З 2014 року там почали більше розуміти мету російських мовників.

Також читайте в матеріалі "Апострофа": Україна увійшла в абсолютно нову реальність - Костянтин Грищенко.