RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Археологи знайшли загадкове зображення голого вершника, схожого на бога: фото

У Північній Англії археологи знайшли на території давньоримського форту Віндоланда вирізане на камені зображення оголеного вершника. Форт знаходиться приблизно в 1,5 кілометрах від знаменитої стіни Адріана, побудованої римлянами для відбиття атак місцевих племен.

Про це повідомляє BBC.

Зображення вершника має розмір 160 мм на 315 мм. Археолог Марта Альберті зазначила, що оголеність вершника означає, що це, ймовірно, бог, а не просто людина. Він також тримає спис у лівій руці, що є атрибутом бога війни Марса.

"Якщо ви подивитеся на його голову, дві майже круглі деталі можна визначити як крила, загальний атрибут Меркурія - бога подорожей. Коні і осли також часто асоціюються з Меркурієм як захисником мандрівників", - сказала вона.

Місце, де знайшли артефакт, дуже схоже на армійську стайню IV століття. Солдати могли по-свойму зобразити Марса або Меркурія, або якогось невідомого нам бога, який об'єднує якості цих двох.

Як повідомляв "Апостроф", в 2020 році археологи знайшли на території фортеці Віндоланда невелику шкіряну іграшкову мишу, якій близько 2 тисяч років.