RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Вибори до Бундестагу: хто замінить Меркель на посаді канцлера

Наступної неділі, 26 вересня, в Німеччині пройдуть вибори до Бундестагу, за результатами яких стане зрозумілою конфігурація коаліції та кандидатура голови уряду.

На пост федерального канцлера претендують три фаворита: Армін Лашет від правлячої партії ХДС/ХСС, Олаф Шольц від СДПН і Анналена Бербок від "Союз 90/Зелені".

Соціологи віддають перше місце соціал-демократам (25-26% підтримки), на другому місці ХДС/ СС (21-20%), на третьому - "Союз 90/ елені" (15-16%), на четвертому - Вільна демократична партія (13-14%), у правих популістів з "Альтернативи для Німеччини" 10-11% електоральної підтримки, а замикають рейтинг ліві популісти "Die Linke" з 6-7%.

Така поліваріантність вписується в картинку перехідного періоду по завершенні епохи Ангели Меркель і домінування в Німеччині християнських демократів, розповів "Апострофу" політолог-міжнародник Віктор Савенок.

"Варіантів для формування коаліцій в таких умовах дуже багато. Арифметично набирається більшість і для продовження нинішнього складу, тобто "великої коаліції" СДПН і ХДС. Щоправда, тепер домінуватимуть соціал-демократи. Також необхідна кількість голосів є і для того, щоб сформувати коаліцію і без соціал-демократів за участю "Зелених", Християнських демократів і Вільної демократичної партії. Окрім того, набираються голоси і для формування "світлофорної коаліції" з соціал-демократів, вільних демократів і "Зелених". Є також можливість набрати голоси для "червоно-червоно-зеленої" коаліції, тобто соціал-демократів, "Зелених" і партії Лівих", - каже експерт.

Багаторічна першість ХДС/ХСС перебуває під великим знаком запитання. У німецькі політичні ігрища були втягнуті залучені навіть українські політики. Так, ще 24 травня, в момент підйому рейтингів партії "Союз 90/Зелені", президент Володимир Зеленський провів зустріч зі співголовою цієї партії Робертом Хабеком, в ході якої звернув увагу на позитивну динаміку електоральної підтримки партії виборцями, а також висловив надію на подальшу плідну співробітництво з усіма політичними силами Німеччини, зокрема з партією "Зелених".

Більше читайте на сайті на сайті "Апостроф" в статті: Кінець епохи Меркель: чого чекати Україні від виборів в Німеччині .