RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

Всі новини

Загибель молодого українця в Польщі: прокуратура вимагає арешту поліцейських

У вівторок, 12 жовтня, Окружна прокуратура в польському Щецині оскаржила рішення суду, який відмовив у тимчасовому арешті двох поліцейських, яких підозрюють в причетності до смертельного побиття молодого українця Дмитра Никифоренко.

Про це в коментарі "Укрінформу" повідомила прессекретар Окружної прокуратури Аліція Мацуговска-Кишка.

Тепер суд має призначити дату засідання, на якому буде розглянуто скаргу прокурора.

Нагадаємо, Дмитро Никифоренко загинув у витверезнику Вроцлава 30 червня. Він був затриманий поліцейськими по дорозі додому з роботи через те, що нібито перебував у стані алкогольного сп'яніння.

Співробітники поліції заявили, що були змушені застосувати щодо українця газ і використати кайданки через його агресивні дії щодо одного з правоохоронців. Водночас відеозапис з камер спостереження свідчить про протилежне - насильство було необгрунтованим.

На кадрах видно, що на затриманого сідали, притискали його голову до підлоги коліном, а потім прив'язали до ліжка. Крім того, Никифоренко били кулаками та палицею, а також душили. Цей кошмар тривав пів години, а потім в ситуацію втрутився лікар, який намагався реанімувати затриманого, але не зміг.

Окружна прокуратура 8 жовтня пред'явила звинувачення у цій справі дев'яти особам, в тому числі чотирьом поліцейським, трьох з яких вже звільнено з поліції. Також обвинуваченими стали три співробітники витверезника, їх керівник і черговий лікар.

Суд позитивно оцінив зібрані стороною обвинувачення докази, проте попередньо відмовив у тимчасовому арешті двох копів.

За вчинені дії, що призвели до смерті громадянина України, трьом працівникам поліції та двом працівникам витверезника загрожує покарання у вигляді ув'язнення на термін до 10 років. Іншим обвинуваченим - до п'яти років ув'язнення.