RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

НАТО не гарантує вирішення всіх безпекових проблем Європи: Боррель здивував заявою

Організація Північноатлантичного договору (НАТО) не гарантує вирішення всіх проблем, пов'язаних з безпекою в Європі.

Про це повідомляє телеканал AlArabiya.

Верховний представник Союзу із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель повідомив на своїй сторінці у Twitter, що Європейська Рада прийняла Стратегічний компас - він дає амбітний план дій щодо зміцнення політики безпеки та оборони ЄС до 2030 року.

Планується, що цей Стратегічний компас підвищить стратегічну автономію ЄС та його здатність працювати з партнерами для захисту своїх цінностей та інтересів. Вживання цих заходів є важливим у той час, коли загроза війни повернулася до Європи після невиправданої та неспровокованої російської агресії проти України.

У тексті заяви про прийняття Стратегічного компасу йдеться про те, що більш сильний у сфері безпеки та здатний до рішучих дій Європейський Союз зробить позитивний внесок у глобальну та трансатлантичну безпеку та доповнить НАТО, яка залишається основою колективної оборони для її членів. Очікується, що це допоможе посилити підтримку глобального порядку, що базується на правилах, в основі якого лежить Організація Об'єднаних Націй.

"Загрози зростають, і ціна бездіяльності очевидна. Стратегічний компас - це керівництво до дії. У ньому викладено амбітний план нашої політики в галузі безпеки та оборони на наступне десятиліття. Це допоможе нам виконати наші обов'язки щодо забезпечення безпеки перед нашими громадянами та іншим світом. Якщо не зараз, то коли?", - заявив Боррель.

Тим часом, міністр закордонних справ Латвії Едгар Ринкевич зазначив на своїй сторінці у Twitter, що ухвалення Стратегічного компасу - це "ще початок шляху".

"Багато чого залежатиме від того, наскільки сильно ми підтримуватимемо Україну проти агресії Росії", - заявив очільник МЗС Латвії.

Раніше ми повідомляли, що Європейський Союз збільшить фінансову допомогу на закупівлю зброї для України до 1 мільярда євро.