RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Німеччина повністю відмовиться від російської нафти: названо крайній термін

Німеччина планує припинити імпорт російської нафти до кінця 2022 року. Це рішення не залежить від наступного пакету санкцій Євросоюзу проти Росії, у якому, зокрема, йдеться про ембарго на роснафту.

Читайте також: Руйнівники ембарго: хто в Євросоюзі допомагає Путіну

Про це пишуть у Bloomberg з посиланням на слова високопоставлених чиновників, які говорили на умовах анонімності.

Берлін докладає зусиль задля укладання угод з альтернативними постачальниками нафти. Уряд Німеччини готовий просувати свій національний план у рамках покарання Росії за її неспровоковане вторгнення в Україну, однак деталі того, хто стане постачальниками не розкриваються.

Міністерство економіки Німеччини стверджує, що частка російської нафти в німецькому споживанні скоротилась до 12%, хоча до війни РФ проти України вона була 35%. Водночас залишились проблеми отримання достатньої кількості альтернативної нафти для головного нафтопереробного заводу східної Німеччини, який залежить від російської нафти через так званий нафтопровід "Дружба" і управляється підтримуваним Кремлем виробником ПАТ "Роснефть".

Також існує нафтопереробний завод у Шведті, котрий забезпечує паливом міжнародний аеропорт Берліна, більшість АЗС столиці та земель Бранденберга, що буде здійснювати альтернативні поставки через німецький балтійський порт Росток. Разом з цим розглядається питання покриття попиту на паливо в аеропорту Берліна з іншого нафтопереробного заводу, можливо, в Баварії.

Нафта неросійського походження для Шведту надходила б із національного резерву поблизу порту Вільгельмсхафен, звідки її доставляли Кільським каналом до Ростока, а звідти по розширеному трубопроводу на нафтопереробний завод. І оскільки "Роснефть" не хоче змінювати постачальників для Шведту, Німечина готує закон, відповідно до якого вилучить контроль нафтопереробним заводом у російської компанії вже з 1 червня.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що Угорщина пригрозила заблокувати запровадження ембарго на російську нафту, якщо для неї не зроблять виняток. Угорщина не хоче позбавлятись від нафтової залежності, котру їй диктує країна-терорист Росія.