RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

Колишній адепт Путіна розповів, як розвалився проект "Новоросія"

Активний учасник операції щодо анексії Криму РФ і один з тодішніх керівників "самооборони" на півострові розповів про причини провалу російського проекту зі створення так званої "Новоросії" в Україні і про те, як він розчарувався в ідеї "російського миру".

Цим він поділився в інтерв'ю "Крим.Реалії".

"Росія втратила можливість створити щось на зразок Новоросії, коли 17 липня над територією Донбасу, контрольованою повстанцями, було збито пасажирський "Боїнг". Після цього ідею Новоросії можна було закривати. Її і закрили, а війну пізніше заморозили", - розповідає журналісту колишній прихильник сепаратистів Олександр, не побажавший назвати своє прізвище.

За словами Олександра, у цей час він був у групі, організованій в "уряді", щоб боротися з випадками контрабанди на окупованому півострові.

"У цій сфері відбувалося щось неймовірне. Щодня фури із санкційними продуктами з Європи перетинали Україну, в'їжджали до Криму, а звідти через поромну переправу до Росії. В Україні йшла запекла війна, а мафія з обох сторін "кувала залізо, поки гаряче", - говорить колишній прихильник режиму президента РФ Володимира Путіна.

За його словами, "самообороні" вдалося затримати дві вантажівки з 10 тоннами санкційного м'яса з Європи. У відповідь Олександру запропонували хабар, про що він повідомив "високій особі" в так званому "уряді" Криму і доповів про ситуацію. Йому сказали, що краще пропустити вантаж і взяти гроші, "щоб пустити їх на допомогу біженцям". Увечері на "забиту стрілку" з Олександром з боку мафії прийшов начальник охорони тієї високої особи, з якою Олександр раніше розмовляв по телефону. Як стверджує Олександр, він відкинув угоду і повідомив у ФСБ, а ті затримали вантаж і водіїв.

"На цьому розслідування закінчилося, а мені довелося повернутися до Москви. Російський мир, про який я мріяв, якого чекали жителі Криму, в який вірили добровольці, котрі загинули на Донбасі, на моїх очах розвіявся в прах", - резюмував він.

Як раніше повідомляв "Апостроф", російський публіцист Андрій Піонтковський розповів про те, що стало причиною оглушливого провалу проекту "російського миру", який активно просував Кремль на лівобережній Україні.