RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 квітня

Всі новини

​У будь-який момент: в Росії вказали на можливість легкої окупації Путіним Білорусі

Для Росії Білорусь являє цінність в геополітичному питанні, після окупації цієї країни Володимир Путін впритул наблизиться до кордонів країн-членів НАТО.

Про це розповів російський історик Юрій Фельштинський в інтерв'ю Обозревателю.

За словами експерта, у такому випадку Путін зможе загрожувати сусіднім країнам захопленням або навіть окупувати їх.

При цьому, говорить Фельштинський, президент Білорусі Олександр Лукашенко перебуває в складному становищі, коли у нього немає можливості захистити себе від зовнішньої агресії. Також історик вказав на важливу деталь – у Лукашенка фактично немає прихильників.

"Путін залишає Білорусь буфером між собою і Європою до тих пір, поки вважає це вигідним", - говорить Фельштинський. Він вважає, що Путіну військові керівники давно пояснили можливість окупації Білорусі за кримським сценарієм. Більше того, зазначає експерт, у випадку з Білоруссю поспішати нікуди, оскільки зробити це можна в будь-який момент, а при анексії Криму довелося поквапитися через втечу Януковича і Євромайдан.

Фельштинський підкреслив, що Лукашенко є єдиним гарантом незалежності Білорусі. "Якщо завтра щось станеться з Лукашенком, Росія, безумовно, Білорусь анексує. З іншого боку, наявність Лукашенка не ліквідує загрозу захоплення Білорусі Росією", - підсумовує історик.

Раніше на Заході попереджали, що Путін може захопити Білорусь за кримським сценарієм. При цьому Лукашенко нещодавно заявив, що країна не змінює свій зовнішньополітичний курс, залишаючись буфером між РФ і Заходом.