RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

Загроза від США: Путін затвердив основи геополітики на найближчі роки

Російський президент Володимир Путін підписав указ про основи державної політики РФ в області військово-морської діяльності на період до 2030 року, де визначено основні загрози.

Про це повідомляє "Інтерфакс".

У тексті документа Сполучені Штати та їх союзники вказані в якості небезпек і загроз нацбезпеці РФ. Наголошується, що США прагнуть до домінування у світовому океані, в тому числі в Арктиці, а також до досягнення переваги своїх військово-морських сил".

Також наголошується нібито прагнення ряду держав обмежити доступ Росії до ресурсів Світового океану. У переліку небезпек "економічний, політичний, міжнародно-правовий і військовий тиск на РФ".

Також є згадка територіальних претензій деяких держав до РФ щодо приморських територій, наявність осередків і ескалація збройних конфліктів на територіях, що мають стратегічне значення для РФ і її союзників, а також на територіях держав, що мають вихід до Світового океану.

Окрему увагу в документі відведено концепції "глобального удару", розробленої США. Росія бачить в цьому пряму загрозу військовій безпеці.

"Підтвердженням цього є розроблена США концепція "глобального удару", яка являє собою новий виклик міжнародній безпеці і безпосередньо загрожує військовій безпеці РФ", - сказано в документі.

Серед небезпек також зазначено "прагнення ряду держав до володіння джерелами вуглеводневих ресурсів на Близькому Сході, в Арктиці і басейні Каспійського моря", а також негативний вплив на міжнародну обстановку ситуації в Сирії, Іраку, Афганістані, конфліктів на Близькому і Середньому Сході, в ряді країн Південної Азії і Африки.

Необхідність військової-морської присутності в Світовому океані також пояснюється зростанням піратської активності в Гвінейській затоці, а також в акваторіях Індійського і Тихого океанів.

Як повідомляв "Апостроф", на Заході зробили гострі заяви про загрозу РФ.