RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Радіти нема чому: в Росії вказали на головну помилку Путіна з Кримом

Російський політолог Дмитро Орєшкін звернув увагу, що РФ непросто брати на себе витрати по утриманню анексованого Криму і ряду інших "приєднаних" територій.

Про це він повідомив в інтерв'ю "Апострофу".

"Наприклад, Крим є дуже серйозним споживачем для федерального бюджету, відповідно, кошти не доплачуються іншим регіонам Росії. Крим коштує приблизно 125 мільярдів рублів на рік (понад 60 млрд грн, - "Апостроф"). Якби в Росії були тільки ці витрати, то було б не страшно, враховуючи великий обсяг економіки. Але оскільки крім Криму треба платити за Донбас, Сирію, Абхазію і інші речі, то ця низка "приєднаних" територій виявляється не поплавками, які дозволяють економіці триматися на поверхні, а навпаки, невеликими, але досить вагомими камінчиками, які уповільнюють рух всієї економіки", - говорить політолог.

Він зазначив, що деякі країни, які значно менше Росії по території, мають ВВП на рівні або більше російського.

"Наприклад, зараз в Росії, якщо номінальний ВВП в доларах, це 1,4 трильйона доларів в рік. По ВВП Росія зрівнялася з такою країною як Південна Корея, де приблизно в три рази менше населення, не кажучи вже про площі. Росія значно відстає від Японії, у якої територія менше, ніж одна Архангельська область. Так ось – Росія змушена розмазувати ресурси на дуже велику територію, в той час як Японія і Південна Корея концентрують ці ресурси. Тому Росія і програє в економічному змаганні", - зазначив Орєшкін, додавши, що економічне зростання РФ повільніше, ніж середньосвітове.

Політолог підкреслив, що в XXI столітті приріст територій вже не дає значних переваг.

"Якщо в XIX столітті приєднання територій означало зміцнення держави, тому що там нові рекрути, нові театри військових дій, то зараз, в XXI столітті, коли на порядку денному інтенсифікація територій – це, швидше, стратегічний мінус, ніж плюс стратегічний", - сказав Дмитро Орєшкін.

Він додав, що Крим в перспективі є "каменем на шиї" для російської економіки.

"Крим – це чергова чорна діра, черговий дотаційний регіон. Зараз пропагандистський виграш очевидний – все Путіну аплодують, що "Кримнаш" і так далі. Але в довгостроковій перспективі це ще один досить вагомий камінь на шию російській економіці. Так що особливо радіти нічому", - підсумував політолог.

Детальніше читайте в матеріалі "Апостроф": "Росіянам краще в Харкові, ніж у Донецьку, а помилку Путіна з Кримом зрозуміють пізніше - політолог із РФ".