RU  UA  EN

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

15 травня

Всі новини

До ідеї приєднати Донбас вже охололи: з'явилися нові дані щодо підтримки ДНР-ЛНР в Росії

Менше половини жителів Росії — 41% — вважають, що Кремль повинен підтримувати так звані "ЛНР" і "ДНР" в конфлікті на Донбасі.

Це випливає з проведеного у вересні опитування "Левада-центру", результати якого наводить російський сайт РБК.

6% росіян вважають, що Москва в конфлікті на Донбасі повинна підтримувати Київ, а 37% жителів РФ заявили, що Кремль не повинен займати чиюсь сторону в конфлікті.

Як каже соціолог "Левада-центру "Степан Гончаров, 41% виступають за підтримку "ДНР" і "ЛНР" — це "досить багато, хоча до ідеї приєднати Донбас росіяни вже охололи". За його словами, інтерес до теми України серед росіян зараз значно нижче, ніж в 2014-2015 роках.

Керуючий партнер Агентства стратегічних комунікацій Вадим Самодурів каже, що результати соцопитування "цілком логічні і відображають реальну картину".

"При всьому співчутті громадян Росії до російськомовному населенню України та жителям невизнаних республік позначається втома суспільства від конфлікту між Росією і Україною, так і від невизначеності, яка склалася навколо Донбасу", - зазначив він.

Число росіян, які виступають за об'єднання Росії та України в єдину державу, з травня зросла в межах статистичної похибки — з 9 до 11%. А 49% респондентів виступають за відкриті кордони між двома державами. Ще 34% росіян підтримують закриття кордонів і введення візового режиму.

Серед громадян України домінує (49%) ідея закриття кордонів, в травні за це висловлювалися 43% респондентів. Кількість українців, які підтримують відкриті кордони між РФ і Україною, скоротилася з 47 до 40%. Лише 4% українців виступають за об'єднання двох держав.

Відносно стабільним в останні два роки залишається ставлення жителів Росії до окупації Криму. 84% в цілому підтримують "приєднання" півострова (у вересні 2016 року таких було 83%, в березні 2014 року — 88%). 63% росіян бачать в приєднання півострова більше користі, ніж шкоди (у марте2016 року — 64%, у березні 2015 року — 70%).

Як повідомляв "Апостроф", згідно з соцопитуванням, найбільше жителі РФ довіряють Володимиру Путіну, російської армії і ФСБ.