RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

По лезу ножа: в Росії оцінили ймовірність нової військової ескалації Путіним після виборів

Президент Росії Володимир Путін після свого переобрання в березні, швидше за все, скоротить рівень конфронтації з Заходом.

Про це "Апострофу" розповіла російський політолог Лілія Шевцова.

"Самі вибори Путіна є символічним кроком, бо це навіть не вибори, а перезатвердження нинішнього лідера на посаді. Але тут залишається незрозумілою ціла низка питань. Насамперед, якою буде ідея Путіна щодо легітимації свого президентства на новому етапі. Явно він не готовий повертатися до моделі військового патріотизму, яку використовував у період анексії Криму. Та тому що населення не хоче нової конфронтації із навколишнім світом. Путін, очевидно, розуміє, що народ, підтримуючи присвоєння Криму, у той же час зі свого гаманця не хоче платити на кримські потреби. Тобто в Кремлі, безсумнівно, є розуміння певної вичерпаності легітимації через військовий патріотизм. Інша ідея легітимації, яку зараз тестують, використовує ідеї "президент-батько нації" і "президент-миротворець". Але якою мірою вони зможуть заспокоїти населення, консолідувати еліту і утримати статус-кво, незрозуміло", - говорить політолог.

За її словами, Кремль буде балансувати між конструктивними відносинами з Заходом і пошуком зовнішніх ворогів.

" Якщо виходити з логіки виживання лідерства та самої системи російського самодержавства, Путіну доведеться йти дуже тонким лезом. З одного боку, він змушений буде зберегти механізм виживання системи за рахунок використання ресурсів Заходу, без яких не може працювати російський ВПК, немає обладнання для буріння нових свердловин в Арктиці та Східному Сибіру, а це удар по нафтогазовій галузі... В інтересах Путіна – зберегти відносно мирні, конструктивні відносини із Заходом. А отже, і з сусідніми країнами", - сказала Шевцова.

"Але, з іншого боку, Путін повернув країну в минуле, повернув Росію до традиції, архаїки, що означає пошук ворога, підозрілість стосовно навколишнього світу, відтворення образу Росії як оточеної фортеці, постійне прагнення знайти докази для російської державної ролі, зокрема з боку сусідів. Як Путін зможе пройти лезом бритви? У будь-який момент він може зіскочити з цього леза в той або інший бік, але насамперед у бік традиціоналізму", - додала вона.

Детальніше читайте в матеріалі "Апостроф": Путін опинився на тонкому лезі, росіяни не хочуть платити за Крим - Лілія Шевцова