RU  UA  EN

Вівторок, 4 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.70
НБУ:USD  40.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 червня

Всі новини

Повертають гроші назад в Росію: в США розповіли про серйозні проблеми олігархів з оточення Путіна

Російські олігархи під загрозою введення нових санкцій США стали поступово повертати свої кошти в Росію, хоча і це не гарантує їм порятунок активів.

Про це йдеться в матеріалі приватної американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor, який є в розпорядженні "Апострофа".

Поки ніхто не може дати прогноз, наскільки серйозними виявляться нові антиросійські санкції. Але навіть лімітовані персональні санкції можуть зіпсувати ділові та інвестиційні зв'язки із Заходом і зашкодити фінансовому благополуччю не тільки російських олігархів, а й Росії в цілому.

У звіті згадується відомий російський олігарх Олег Дерипаска, який вже не раз фігурував в розслідуваннях США проти Росії, а 23 лютого офіційно покинув пост президента в великих компаніях. Американські аналітики припускають, що цей крок явно пов'язаний зі спробами олігарха захистити свої компанії від ймовірних санкцій. Не виключено, що такі кроки зроблять і інші представники російської еліти.

У Stratfor відзначають, що багато олігархів продовжують тримати свої активи подалі від Кремля, але деякі з них почали переміщати мільярди доларів назад в Росію, щоб краще контролювати свої активи.

"Кремль також допомагав в цих прагненнях, сподіваючись захистити найвпливовіших бізнесменів країни і запобігти їх серйозним збиткам. З березня Кремль навіть введе тимчасове звільнення від сплати податків, щоб стимулювати повернення російських грошей", - йдеться в звіті.

При цьому аналітики прогнозують, що великий приплив коштів може дати поштовх застійній російській економіці, або привести до інфляції. Повернення активів також загрожує тим, що Кремль може відновити антикорупційні розслідування і репресії проти олігархів.

У свою чергу відхід впливових осіб з керівних постів може привести до зміни балансу сил серед еліт, що стане випробуванням на міцність їх лояльності до Кремля перед тиском ззовні.

Детальніше читайте в матеріалі на "Апострофі" - У "гаманців" Путіна проблеми, вони рятують свої гроші - приватна розвідка США.