RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Гармошка, випивка і танці: в Україні озвучили цікаве спостереження про вибори Путіна в Росії

Володимир Путін перетворив вибори президента РФ на фарс шляхом обмеження допуску деяких кандидатів, специфікою агітаційного процесу і формуванням виборчих комісій "під себе".

Про це "Апострофу" розповів експерт Інституту політичної освіти Олександр Солонтай незадовго до завершення процедури голосування на президентських виборах в Росії.

"Таким чином, навіть якщо б російські виборці раптом прийшли і кинули б бюлетені не за Путіна, то переможцем все одно оголосять Путіна. З-за цього думають виборці взагалі не збираються на ділянки, намагаючись уникати цієї теми і не дискутувати в сім'ях, а інші прийдуть на виборчі дільниці, як на свято. Там наллють, будуть фестиваль, гармошка, атракціон, народний ансамбль, і вони не будуть надто замислюватися над тим, що це вибори. Вони будуть думати, що це планова зустріч, на яку треба сходити, щоб кинути бюлетень, відзвітувати сільському голові, міському голові, директору школи або завідуючому поліклінікою: "Все нормально, ми бюлетень кинули!" Ну а далі можна йти займатися своїми справами", - говорить Солонтай.

Також він провів аналогію між виборами в РФ та виборами в Радянському Союзі.

"Це дуже нагадує Радянський Союз. Різниця в тому, що в Росії не будуть переслідувати тих виборців, які на дільниці не прийдуть. Фактично, це єдине пом'якшення, яке відбулося в РФ з тих темних часів. Якщо раніше в СРСР переслідували тих, хто не приходив голосувати (та ще у бюлетені був лише один кандидат), то тепер формально кандидатів багато, для того, щоб не напоротися на проблеми протестного голосування, влада не змусить усіх прийти на дільниці, а планово організовує контрольоване голосування", - вважає експерт Інституту політичної освіти.

За його словами, такі кандидати в російські президенти, як Ксенія Собчак і Павло Грудінін, виконують функцію легітимації російських виборів.

"Для того, щоб показати Заходу видимість альтернативи, продемонструвати, що виборець мав можливість голосувати інакше, і, розуміючи, що Ксенія Собчак, ні Павло Грудінін, ні хтось інший не можуть мобілізувати виборців в Росії, влада допустила їх. З одного боку, це легітимізує волевиявлення, а з іншого - показує своєрідну "получестность" для виборця самого Путіна", - підкреслив Олександр Солонтай.

Детальніше читайте в матеріалі "Апостроф": Вже зрозуміло, з чого почнеться крах Путіна: що потрібно робити Україні