Стало відомо, що в Москві говорять про зміни для Росії від "нового" Путіна

В Росії точно не знають, чого очікувати від нового президентського терміну Володимира Путіна, однак є відомості про план економічних ліберальних реформ, які, в разі втілення в життя, можуть також спричинити і поступки з боку Кремля у питанні Донбасу.

Про це "Апострофу" розповів колишній посол ЄС в Москві, британський політолог Майкл Емерсон.

За його словами, навіть головні російські експерти з міжнародних відносин "не мають ні найменшого уявлення", чи будуть якісь зміни у зовнішній політиці Росії після чергового переобрання Путіна.

У той же час, в Москві говорять про якийсь "план Кудріна". Олексій Кудрін - відомий економіст-ліберал, близький до російської влади, але не долучений до неї. Він розробив план економічних реформ, зміст якого точно ніхто з експертів не знає, проте відомо, що в Кремлі з ним принаймні знайомі.

"Звідси запитання: якби в Росії відбулися економічна лібералізація і реформи, а також певна зовнішня лібералізація, оскільки зараз Росія дуже протекціоністська, якби це був їхній вибір заради поліпшення макроекономічної ситуації, щоб отримати справжній прогрес, тоді треба було б і почати переговори щодо угоди про вільну торгівлю з ЄС, які, звичайно, будуть включати і Євразійський економічний союз, а не тільки Росію. Якби так розвивалися події, це повернуло б Кремль до питання Донбасу ", - зазначає Емерсон.

Крім того, за свідченнями британського політолога, в Кремлі є високопоставлені чиновники, які хочуть такого варіанту розвитку подій. Втім, поки що це всього лише гіпотеза і без високої ймовірності.

Детальніше про зовнішню політику Росії і ситуації на Донбасі читайте в інтерв'ю "Апострофа" з політологом і колишнім послом ЄС Майклом Емерсоном: Є пояснення, чому війська Путіна не пішли на Маріуполь і Одесу.