RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

У Латвії остаточно позбавляються від викладання в школах російською мовою

Президент Латвії Раймонд Вейоніс оголосив про запланований перехід на латиську мову навчання в школах національних меншин.

Про це повідомляє Delfi.lv.

Про поправки до законів про освіту і про загальну освіту, які передбачають поступовий перехід шкіл на навчання державною мовою, було оголошено 2 квітня.

Як стверджується в повідомленні прес-служби президента, навчання в середній школі державною мовою забезпечить рівні можливості всім молодим людям отримати якісну освіту.

"У дітей, як і раніше буде можливість вивчати предмети, пов'язані з національними меншинами, їх ідентичністю і культурою, підтримувати своє коріння і багатогранно розвивати свою особистість", - також додав Вейоніс.

За інформацією ЗМІ, підготовлений Міністерством освіти і науки проект поправок передбачає проведення реформи в навчальних закладах нацменшин в 2021/2022 навчальному році, встановивши, що дошкільне навчання є білінгвальним. У початковій школі (1-6-ті класи) навчання здійснюється за трьома моделями (при цьому 50% предметів викладається латиською мовою), на завершальному етапі основної освіти (7-9-ті класи) 80% навчального процесу забезпечується державною мовою. У середній школі (10-12-ті класи) - навчання йде тільки латиською мовою, за винятком предметів, пов'язаних з рідною мовою (рідна мова та література).

За даними 2017 року, в Латвії проживало трохи менше за півмільйона росіян, що становило 25 відсотків від загального населення країни.

Нагадаємо, раніше на кордоні Латвії з Росією було зведено загороджувальні споруди протяжністю 23 кілометри.