Болючий удар: на Заході розповіли, як нові санкції США вплинуть на відносини Путіна з його олігархами

Санкції США проти наближених до Кремля бізнесменів і чиновників завдали болючого удару, проте, істотно не вплинуть на відносини президента Росії Володимира Путіна з його оточенням.

Про це старший аналітик по тематиці пострадянського простору в Stratfor Юджин Чаусовський розповів в інтерв'ю "Апострофу".

"Санкції дуже болісні для найближчого оточення Путіна, особливо олігархів на кшталт [Олега] Дерипаски. Це сильний економічний удар по таких компаніях, як Rusal, де ці олігархи втратили понад $10 млрд. Але, загальніше, вплив на російську економіку, здається, вичерпався. Рубль втратив у вартості, фондовий індекс також, але це виглядає радше як короткотерміновий удар, ніж як довгостроковий вплив на економіку Росії", - підкреслив аналітик.

У той же час, на його думку, санкції істотно не вплинуть на відносини Путіна і олігархів.

"Економічно це буде складно для них, але з політичної точки зору у питанні лояльності до Путіна суттєво нічого не зміниться. Він у владі вже багато років, і досі йому вдавалося маневрувати між цими економічними обмеженнями та утримувати олігархів. Тому я думаю, що ми не побачимо значних змін у лояльності олігархів до Путіна", - резюмував Чаусовський.

Більше про нові санкції проти Росії і конфлікті на Донбасі читайте в матеріалі "Апострофа": Є спосіб змусити Путіна змінити його політику по Україні - експерт приватної розвідки США.