RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Білорусь можуть повернути в "русскій мір": названо небезпечну дату

Існує загроза, що Кремль після проведення чемпіонату світу з футболу спробує покінчити з незалежністю Білорусі і повернути її в "русскій мір".

Про це "Апострофу" розповів білоруський політолог Алесь Лагвінец.

За його словами, в РФ незалежність Білорусі завжди сприймали як якийсь курйоз, випадковість.

"Росія ніколи не сприймала незалежність Білорусі як щось вартісне. Для Кремля незалежність Білорусі - випадковий та неочікуваний збіг обставин. Лукашенко, коли говорить, що ми "як на фронті", говорить про свою політичну долю. Він вже 24 роки в Білорусі, але відчуває слабкість своєї влади, яка зациклена на ньому і гарантується репресивним апаратом, системним отримуванням субсидій з боку Росії, напівфеодальною залежністю білорусів від держави. Знаючи настрої в суспільстві, знаючи економічну ситуацію в країні, знаючи претензії Кремля щодо нього і білоруської власності, він, фактично, оголосив результат свого керування протягом 24 років - незалежність Білорусі залежна від РФ, а Кремлю треба гарантія, що коли Лукашенко піде, Росія збереже чи навіть посилить свій вплив на Білорусь", - підкреслює експерт.

Крім того, Лагвінец також попереджає, що Кремль незабаром може перейти в атаку і на цьому напрямку.

"Є серйозна загроза, що Москва після чемпіонату світу з футболу захоче здобути чергову зовнішню перемогу і спробує зняти курйозне для себе питання білоруської незалежності та повністю повернути Білорусь в "русскій мір", - говорить він.

Детальніше про відносини Білорусі з Росією читайте в інтерв'ю Алеся Лагвінца "Апострофу": Білорусь вичавлює вигоду з війни в Україні, а Путін втомився від Лукашенка.