RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

На Заході вказали на небезпечні ігри з Росією сусідки України

Президент Білорусі Олександр Лукашенко веде гру і з Заходом, і з Російською Федерацією, досягаючи цим своїх цілей і порівняної незалежності.

Про це в інтерв'ю Charter97.org заявив головний аналітик Вільнюського інституту політичного аналізу Марюс Лаурінавічюс.

За його словами, побоювання щодо якоїсь уявної агресії Росії проти Білорусі поширюються, швидше за все, самим Лукашенком і людьми, які виконують його доручення.

"Ситуація з безпекою в регіоні, звичайно, поліпшується завдяки присутності батальйонів НАТО і різного роду навчань. Особливо в порівнянні з тим, що було, скажімо, відразу після анексії Криму. Але я б не пов'язував з цим ні навчання "Захід-2017" , ні побоювання щодо Білорусі. Це взагалі інше питання", - зазначив експерт.

У той же час Лаурінавічюс додав, що у Литви щодо Білорусі завжди була політика двостороннього руху. Рівно з того часу, коли Лукашенко прийшов до влади і всі побачили зроблені ним недемократичні кроки.

"Політика торгових відносин ставиться в пріоритет, все робиться для того, щоб вони розвивалися. Для Лукашенка це на руку, і він підтримує таку політику. Він продовжує, незважаючи на закиди Росії щодо використання литовських портів, лінію, згідно з якою економічні відносини вигідні обом сторонам. Але це частина питання. Є інший момент", - сказав він.

Експерт нагадав, що Литва завжди підтримувала незалежність Білорусі як такої, але це фікція.

"Білорусь вже давно не є реально незалежною державою. І з точки зору національної безпеки, у нас в оточенні офіційно незалежна Білорусь і Калінінград РФ. Реально з двох сторін ми перебуваємо в оточенні ворожих для нас держав", - підсумував Лаурінавічюс.

Читайте також матеріал "Апострофа": Білорусь витискає вигоду з війни в Україні, а Путін втомився від Лукашенка.