RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

10 травня

Всі новини

Тисни його! У мережі згадали істерику Москви через кораблі США в Чорному морі, відео

У мережі нагадали історію часів СРСР, коли в Чорне море зайшли військові кораблі США і як відреагувала на це радянська влада.

Про це повідомляють на сторінці MIL.IN.UA в Facebook.

В інтернеті розповіли про військово-морський інцидент між СРСР і США, який стався в 1988 році в Чорному морі неподалік від Криму. Тоді в акваторію Чорного моря зайшли ракетний крейсер USS Yorktown (CG-48) і есмінець USS Caron (DD-970) ВМФ США зі складу 6-го флоту США. Вони відразу були взяті під спостереження кораблями Чорноморського флоту СРСР. Командування віддало наказ атакувати їх у разі порушення державного кордону.

У мережі підкреслили, що відповідно до міжнародного морського права дозволяється короткочасний захід в територіальних водах країни, якщо через них проходить найкоротший шлях по маршруту слідування. Однак за радянськими законами право на мирний перехід іноземними військовими кораблями в цьому районі був заборонений. Про це повідомили радянські кораблі американським, але ті відповіли, що нічого не порушують. Американські військові кораблі продовжували рухатися по вказаному маршруту, а радянські кораблі взяли курс за ними на зближення.

"Своїми діями вони намагалися виштовхнути американські військові кораблі за межі територіальних вод СРСР, проте в кілька разів менша водотонажність радянських кораблів не давала ніякої ефективності цим діям. Згодом американські кораблі пройшовши по своєму маршруту покинули територіальні води СРСР", - йдеться в повідомленні.

Ця історія нагадала користувачам захоплення українських кораблів у Керченській протоці. Тоді Росія заблокувала їх у протоці, а росіяни застосували зброю і взяли в полон українських моряків.

Як повідомляв "Апостроф", десантний корабель USS FortMcHenry (LSD 43) Військово-морського флоту США в складі елементів 22-й морський експедиційної групи США здійснив перехід через Дарданелли в Чорне море.