RU  UA  EN

Неділя, 26 травня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 42.95
НБУ:USD  39.80
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 травня

25 травня

Всі новини

Допомоги не буде: як коронавірус вплинув на відносини Лукашенка та Путіна

На тлі пандемії коронавірусу у відносинах Росії і Білорусі спостерігається охолодження.

Коронавірус вбив в Європі понад 100 тис. осіб: як змінюється ситуація в Україні і світі (оновлюється)

Про це "Апострофу" розповів керуючий партнер Digital Finger Олександр Колтунов.

Він зазначив, що ситуація з коронавірусом безумовно вплинула на відносини двох країн.

"У багатьох російських ЗМІ йде жорстка критика Лукашенка, відверте висміювання, тролінг. Найбільші федеральні телеканали в Росії, як і в Білорусі, є державними - значить, їм дана відмашка. Це перший момент. Росіяни не пробачать багато висловлювань Лукашенка, а також міністра закордонних справ Макеєва, тому напруга в стосунках буде наростати", - заявив експерт.

Крім того він вказав на те, що в грудні 2019 року вже відбулася зміна політичної кон'юнктури між Білоруссю і Росією, фактичний розрив інтеграційних процесів.

"Ми зараз знаходимося в стані "а-ля союзна держава". Але коли другого квітня святкувався день єднання Білорусі та Росії, Путін з Лукашенком навіть не поговорив по телефону - він відправив телеграму. Це сигнал для президента", - вважає Колтунов.

За його словами, розхоже формулювання, що Росія закрила кордони з Білоруссю на час карантину - не зовсім вірне, тому що кордонів між Білоруссю і Росією не існує з середини 1990-х років. Тому перекриті основні магістралі. Але можна з'їхати на дорогу в 30 км від автобану. Ті, кому треба, просочуються в Росію, але там можуть нарватися на перевірку документів та інші неприємності.

"Інтеграційних процесів давно немає - ми сваримося з росіянами постійно, наприклад, по нафті. Кажуть, що білоруси "прикачали" росіян продавати нафту за 4 долари. Але всі прекрасно знають, що росіяни ніколи не продадуть нічого в збиток собі. Кремль продав рівно стільки нафти, щоб величезні білоруські НПЗ переробили рівно стільки паливно-мастильних матеріалів, які задовольнять потреби республіки і дозволять провести посівну кампанію без великих потрясінь. Тому можна сміливо говорити, що через кризу у відносинах з Росією білоруси втратили український ринок ПММ ", - додав експерт.

За його словами, Кремль не задоволений Лукашенком і не сприймає його. Разом з тим, однією з причин, по якій в Білорусі не введений карантин - відсутність економічного ресурсу. А Росія готова допомагати тільки на своїх умовах.

"З боку Росії допомоги не буде, тільки в обмін на жорстку інтеграцію, яка не влаштовує Білорусь. Тому ми, не маючи боргів перед МВФ, вперше за довгий час запросили переговори з ними для виділення кредиту в $1 млрд", - розповів Колтунов.

Читайте детальніше в матеріалі "Апострофа": Лукашенко може передати владу жінці, у нього є дві кандидатки - білоруський бізнесмен .