RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Люди масово бідніють: Росія поставила світовий рекорд по збиткам від карантину

Росія стала лідером серед найбільших економік світу за скороченням споживчого попиту на товари та послуги через карантин.

Про це повідомляє Finanz.ru.

За даними Росстату, в квітні різко впали доходи громадян РФ.

Обсяг роздрібних продажів за підсумками квітня впав на 23,4% до аналогічного місяця минулого року і на 28,5% - в порівнянні з березнем.

Результат виявився гіршим за песимістичних прогнозів економістів, які в середньому очікували падіння на 17,7%.

Залишившись без доходу, громадяни суттєво зменшили витрати навіть на їжу: продажу продовольчих товарів скоротилися на 9,3%. За непродовольчими товарами падіння склало 23,4%, в секторі послуг - 38%.

Провал споживання в РФ перевершив аналогічні показники інших країн. Так, в Китаї під час карантину роздрібна торгівля просіла на 20,5% (в лютому), в єврозоні - на 9,2% (у березні), у США - на 21,6% (у квітні).

Від карантину постраждали бідні, тоді як громадяни РФ з високим рівнем доходу зберегли стабільне фінансове становище.

При цьому в Росії не сталося колапсу в будівництві (воно знизилося всього на 2,3%), промислове виробництво впало лише на 6,6%, вантажообіг транспорту - на 6%.

Експерти відзначають, що падіння попиту в РФ було настільки значним, що економіці країни необхідна буде додаткова допомога бюджету. Передбачається, що в травні провал роздрібної торгівлі продовжиться (на 19%), а за підсумками другого кварталу складе 17%.

Як повідомляв "Апостроф", з 12 травня в Росії почали поетапне послаблення карантинних обмежень.