RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

Всі новини

Отрута від Кремля: в Чехії скандал з путінськими дипломатами вийшов на новий рівень

Влада Чехії оголосила двох співробітників посольства Росії в Чехії персонами нон грата і висилає їх з країни за підсумками "рицинового скандалу".

Про це повідомили прем'єр Андрей Бабіш і міністр закордонних справ Чехії Томаш Петржічек.

"Ми хотіли вирішити цю ситуацію непомітно, з самого початку ми спілкувалися з російським посольством з цього приводу. Але в підсумку дипломатичне вирішення виявилося неможливим", - підкреслив міністр.

Бабіш підкреслив, що інцидент завдав шкоди чесько-російським відносинам, але Чехія не може терпіти подібні події на своїй території.

На початку квітня, як повідомило видання Respekt з посиланням на джерела в силових структурах Чехії, в аеропорт імені Вацлава Гавела в Празі з Росії прибув чоловік з російським дипломатичним паспортом. Його зустрів автомобіль російського диппредставництва і відвіз в посольство.

Пізніше стало відомо ім'я цієї людини: Андрій Кончака, виконуючий обов'язки глави Росспівробітництва в Чехії. Другим висланим, за даними газети Hospodarskу Noviny, є співробітник Російського центру науки і культури в Чехії Ігор Рибаков.

Журналісти, посилаючись на спецслужби Чехії, заявили, що Кончак міг привезти до Чехії отруту рицин для отруєння трьох чеських політиків, які займають критичну позицію щодо нинішньої влади Росії: мера Праги Зденека Гржіба, главу адміністрації Праги-6 Ондржеєма Коларжа і старосту району Праги-Ржепорие Павла Новотного.

Посольство РФ в Чехії заявило, що висилка двох співробітників російської дипмісії - "сфабрикована провокація".

"Даний недружній крок, який спочатку грунтувався на бездоказових звинуваченнях в ЗМІ, свідчить про відсутність у Праги бажання нормалізувати деградовані останнім часом не з нашої вини російсько-чеські відносини", - заявили в посольстві.

Прес-секретар президента Путіна Дмитро Пєсков раніше назвав розслідування чеського видання "фейком".

Президент Чехії Мілош Земан, відомий своєю проросійською позицією, також висловлював сумніви в правдивості інформації про привезений в Праги рицин.

"Є річні звіти чеської контррозвідки, які вже років п'ять чи навіть десять говорять про те, що в Чехії діє ФСБ, СВР, ГРУ і що дуже сильно роздутий штат російського посольства в Празі - яке, наприклад, більше, ніж посольство в Лондоні або в Німеччині, - розповідав раніше журналіст видання Hospodarske Noviny Ондржей Соукуп. - Велика кількість з них не є насправді дипломатами, а працюють на спецслужби".

Як повідомляв "Апостроф", раніше між Чехією і Росією розгорівся дипломатичний скандал, який виник через заперечення Росії проти нового чеського дня пам'яті, який буде присвячено придушенню "Празької весни" у 1968 році.

Також Росія стала причиною дипломатичного скандалу між Польщею і США.