RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Протасевича підставили: пропаганда Лукашенко показала "відеорозслідування" інциденту з літаком

У середу, 2 червня, білоруський телеканал ОНТ показав "відеорозслідування" про скандальну посадку пасажирського лайнера Ryanair , що прямував рейсом Афіни - Вільнюс, в Мінську і затримання ексголовного редактора Telegram-каналу "NEXTA" Романа Протасевича.

Про це повідомляє БЕЛТА.

У фільмі відзначається, що 23 травня о 12.25, коли повітряне судно ще знаходилося над Україною, в Національному аеропорту "Мінськ" отримали лист про мінування літака. Через 5 хвилин, коли борт вже перетнув білоруський кордон, пілотам повідомили про загрозу і рекомендували приземлитися в Мінську.

Переговори між ними тривали майже 15 хвилин, водночас командир літака виходив на зв'язок з авіакомпанією і, ймовірно, з аеропортом Вільнюса. За цей час борт встиг підлетіти практично до литовського кордону.

Командувач білоруських ВПС Ігор Голуб повідомив, що через 14 хвилин судно виявився вже в районі Ліди. Від державного кордону його відділяло трохи більше ніж 25 км, тобто дві хвилини льоту. До аеропорту Вільнюса залишалося близько 78 км. Швидкість лайнера становила 900 км/год.

"Але командир цивільного судна прийняв рішення в цьому районі виконати віраж. Після виконання половини віражу він взяв курс до аеропорту Мінськ-2. Його ніхто не примушував, йому ніхто не давав команду, йому тільки рекомендували", - заявив Голуб.

Він зауважив, що пілот міг не виконати рекомендації та вже через дві хвилини був би в повітряному просторі Литви.

Також повідомляється, що о 13.24 літак Ryanair сів в аеропорту. У багажі та ручній поклажі пасажирів не виявили нічого надзвичайного.

За інформацією телеканалу, Роман Протасевич покинув літак одним з останніх. Уже після огляду, коли він стояв в черзі на паспортному контролі, в Мережі з'явилася інформація про примусову посадку літака і затримання Романа Протасевича.

Примітно, що навіть через пів години після появи повідомлень про затримання Протасевича він все ще перебував на волі та спокійно проходив контроль в аеропорту.

Сам Роман Протасевич вважає, що його підставили. Він розповів ОНТ про соратника, з яким у нього були конфлікти. Ця людина раніше мала зв'язки з "кіберпартізанамі", які займалися мінуваннями по всій Білорусі.

Також Протасевич натякнув, що посадка літака в Мінську була спровокована третьою стороною, що є вкрай зручною і вигідною версією для Лукашенка.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що Олександр Лукашенко фактично дав згоду на приїзд в країну так званих "слідчих" з окупованого Донбасу для допиту затриманого опозиційного журналіста Романа Протасевича. На думку експертів це свідчить про фактичне визнання маріонеткових "республік" ЛДНР на Донбасі.