RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

Лукашенко під контролем Путіна: чи буде повзуча окупація Білорусі

На час навчань в Білорусі збільшилася кількість російських військових та підрозділи можуть залишитися на території іншої держави через те, що президент Республіки Олександр Лукашенко перебуває під контролем російського лідера Володимира Путіна.

Про це розповів член Координаційної ради Білорусі Андрій Курейчик в ефірі телеканалу "Україна 24".

Білоруський політик припустив, що через слабину Лукашенка російські війська можуть залишитися на території Білорусі, а скупчення такої кількості військових може бути приводом для окупації.

"Це найбільше питання (чи поїдуть росіяни після навчань - ред.), тому що мова йде про повзучу окупацію. Ми бачили приклад Криму, коли велика кількість військ залишається на території іншої країни - це завжди привід потім їх використовувати, в тому числі в окупаційних цілях. На жаль, Лукашенко дуже слабкий зараз, він повністю під контролем Путіна, і у нього просто немає ніякого вибору. Тому, швидше за все, ці війська поки залишаться, і хочеться вірити, що вони не будуть застосовані", - розповів Курейчик.

За його словами, восени 2021 року можливе якесь загострення на українському напрямку, а Кремль може використовувати свої війська на території Білорусі в операції проти України.

Більш того, як зазначив Курейчик, посилилася пропаганда на адресу Польщі та Литви.

"...Крім цього, ми бачимо постійну агресивну риторику в сторону Польщі та Литви про нібито скупчення польських військ, про американські бази, бази НАТО, яке піде на Москву. Ця риторика нікуди не йде. Це говорить про те, що люди готуються до якоїсь ескалації", - резюмував він в ефірі телеканалу.

Раніше ми розповідали, що Євросоюз затвердив санкції проти режиму Лукашенка за інцидент з літаком.