RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

Всі новини

Рубль тепер просто папірець? Якою ціною Росії вдалося стабілізувати курс

Росія відновила курс рубля до довоєнного рівня - приблизно 80 рублів за долар, ціною заборони на покупку іноземної валюти для росіян та повної ізоляції на міжнародних фінринках.

Про це пише Financial Times.

Крім доходів від експорту газу та нафти до Європи, на стабілізацію рубля вплинули заборони переказувати гроші на власні рахунки в іноземних банках, а також знімати з них понад 10 тисяч доларів та інші банківські операції з іноземною валютою.

Центробанк подвоїв для громадян відсоткові ставки до 20%. За словами голови відділу портфельної стратегії ринків, що розвиваються в TD Securities Крістіана Маджо, російська влада жорстко контролює даний процес, тому ці рівні не можна розглядати, як відображення стану економіки РФ або ефективності санкцій проти країни-агресора.

Крім того, як зазначив експерт, багато іноземних інвесторів опинилися в пастці при володінні російськими активами, вони не можуть здійснювати угоди на цьому ринку, а банки за межами РФ майже перестали вказувати обмінний курс долара до рубля.

"В офшорах цього ринку просто не існує", - сказав він.

Нагадаємо, станом на 1 квітня Центробанк РФ встановив курс на рівні 83,4 "дерев'яних" за 1 долар США, а тенденція "зміцнення" рубля спостерігається вже кілька днів. Зазначається, що “намальований” регулятором курс насправді лише ілюзія стабільності, створена з допомогою спеціальної технології.