RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

В армії РФ вводять кримінальну відповідальність за відмову від участі в "спецоперації" - Центр оборонних реформ

Міністерство оборони Росії оновило текст контракту для військовослужбовців ЗС РФ, додавши положення, яким встановлюється кримінальна відповідальність за відмову від участі в так званій "спецоперації" на території України.

Про це в коментарі Guildhall з посиланням на джерело в українській розвідувальній спільноті заявив керівник Центру оборонних реформ, координатор Міжвідомчої платформи з протидії гібридним загрозам, що здійснює діяльність в рамках співробітництва Україна НАТО Олександр Данилюк.

"Розвідкою встановлено, що керівництвом МО РФ (Міністерства оборони Росії) оновлена текстова частина контрактів для військовослужбовців. Зокрема, до переліку положень за які передбачена кримінальна відповідальність для військових внесено відмову від участі в "спецоперації", - заявив керівник ЦОР.

"Відомо, що в положеннях попередніх контрактів передбачалась відповідальність винятково за відмову від участі в війні, що суттєво ускладнювало процес притягнення до відповідальності російських військовослужбовців, які відмовились приймати участь в "спецоперації" на території України. Раніше до більшості військових, які відмовляються приймати в бойових діях на території України застосовувалась частина 3 ст. 332 Кримінального кодексу РФ – відмова від виконання наказу", - підсумував Олександр Данилюк.

Нагадаємо, CNN із посиланням на слова чиновника Пентагону стверджують, що майже третина сил, які зосередила Росія в середині лютого для вторгнення в Україну, втратили свою боєздатність.

Також, російські правозахисники з організації "Агора" повідомляють, що до них масово звертаються російські військовослужбовці, які не бажають продовжувати приймати участь у так званій "спецоперації". За словами голови організації Павла Чикова, військові з 17 міст Росії відмовилися воювати проти України.

За даними Генерального штабу Збройних Сил України безповоротні втрати Збройних сил РФ, з початку повномасштабної агресії проти України, перевищили 19 100 осіб особового складу.