RU  UA  EN

Неділя, 23 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 червня

21 червня

Всі новини

Forbes Georgia зняв хвалебну статтю про бізнесмена Сомхішвілі, який судиться з Києвом за 100 млн доларів - блогер

Грузинська франшиза Forbes – Forbes Georgia – видалила компліментарну статтю про бізнесмена Тамаза Сомхішвілі, російське громадянство якого підтверджено ГУР МО, і який намагається відсудити у Києві 100 млн доларів. Головний редактор, автор матеріалу Георгій Ісакадзе відмовився коментувати ситуацію українським журналістам.

Про це повідомив блогер Сергій Іванов, який звертався щодо цього до власників Forbes – Integrated Whale Media Investments та the Forbes family.

"Я дізнався про це випадково, займаючись кейсом російського кримінальника Тамаза "Тобольського" Сомхішвілі, підприємство якого ремонтує російську бойову авіацію, і який просто зараз вибиває з Києва $100 млн. В ході моніторингу даних про фігуранта дослідження я побачив відверто іміджевий матеріал грузинського Forbes про "Тобольського", а трохи згодом з’ясував, що журнал видалив цю статтю", - пише Іванов.

Він нагадав, що Сомхішвілі та його адвокат ведуть активну медійну кампанію: "Спочатку вони просували наратив про "британського інвестора", від виплати бюджетних грошей якому буцімто залежать відносини з Лондоном, і запустили його на проросійських сайтах... Потім британському інвестору купили дослідження про те, що проти нього ведеться "дискредитаційна кампанія" і також розмістили на проросійських Вєстях. Пізніше директорка Центру контент-аналізу у коментарі Главкому заявила, що покупець Тарас Думич ввів Центр в оману і не сказав, що фігурант – громадянин росії та кримінальний авторитет", - розповів журналіст.

Сергій Іванов зазначив, що у розпал медійної кампанії у грузинському Forbes вийшов іміджевий матеріал про те, як Тамаз Сомхішвілі переїхав із Грузії до Сибіру, став одним із засновників Лукойлу та займався авіабізнесом. Згодом матеріал розтиражували деякі українські сайти. Статтю у Forbes Georgia видалили, і Гіоргій Ісакадзе не тільки відмовився це коментувати, але й замінив своє фото в Телеграм-акаунті.

"Можливо, головний офіс у США висловив подив з приводу матеріалу, який відбілює російського кримінальника, пов’язаного із головним російським мафіозі Шакро Молодим та російською маріонеткою Бідзіною Іванішвілі. А можливо, "інвестор" сказав в інтерв'ю зайве", - припускає Сергій Іванов.

На його думку, Тамаз Сомхішвілі визнав, що він був одним з керівників Лукойлу, мав спільний бізнес з Роснефтью, був покупцем від Лукойлу Одеського НПЗ у Григорія Суркіса та досі має офіс у РФ. Також Сомхішвілі не заперечував, що має стосунки з Бідзіною Іванішвілі та контролює компанією ТAM-Management, яка управляє Тбіліським авіаційним заводом та займається ремонтом та модернізацією бойової авіації: літаків СУ-25, вертольотів МІ-8 та МІ-24, ракет R60/73.

Сергій Іванов сподівається, що головний редактор Forbes Georgia Георгій Ісакадзе дасть відповіді щодо причин видалення матеріалу, а власники Forbes дадуть належну оцінку цій ситуації.