RU  UA  EN

Пʼятниця, 20 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Світ

Новини

19 вересня

Всі новини

Кремль узаконює переслідування всіх, хто висловлює незгоду з політикою РФ

Росія вживає заходів щодо розширення офіційного визначення переслідуваного екстремізму – таким чином Кремль розширює свої можливості щодо кримінального переслідування будь-кого, хто виступає проти обраної політики.

Про це пишуть аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

Фахівці вважають, що в РФ розширюють офіційне визначення екстремізму в рамках її постійних зусиль з кримінального переслідування і придушення внутрішньої опозиції Кремля і війні в Україні.

У звіті згадують заяву міністерства внутрішніх справ РФ за 22 липня – тоді опублікували проєкт нової російської контртерористичної стратегії, що встановлює юридичні визначення "русофобії" та "ксенофобії", а також змінює визначення "радикалізму", "протидії екстремізму" та "суб'єктів протидії екстремізму".

У матеріалі зауважують, що нові змінені юридичні визначення значно розширюють можливості Росії кримінально переслідувати будь-кого, хто виступає проти Кремля, класифікуючи так звану "внутрішню опозицію" під низку розмитих і широких визначень, які пов'язані з існуючими російськими інформаційними операціями

Ці визначення, на думку аналітиків, намагаються інформаційно пов'язати і навіть визначити опозицію до нинішніх дій і структури російського уряду як етнічну нетерпимість до росіян, які підтримують політику Кремля і війну в Україні, як ненависть до російської культури та історії, а також як підтримку держав, "недружніх" до Росії у свідомості громадян.

Крім того, верхівка Кремля також, імовірніше, прагне використовувати ці визначення і подальші переслідування, щоб "вислужитися" перед російськими ультранаціоналістами: "... оскільки останнім часом Кремль посилює боротьбу з нелегальною міграцією на тлі етнічної напруженості під виглядом боротьби з екстремізмом".

Також цей новий проєкт контртерористичної стратегії, ймовірно, може мати на меті переконати росіян, що опозиція політиці та війні Кремля - це опозиція ширшому російському суспільству, культурі та ідеалам, вважають в ISW.

Тож фахівці припускають, що Кремль, ймовірно, буде спиратися на наративи та ідеології, що просувають внутрішній націоналізм, щоб створити інформаційні умови для своєї тривалої війни в Україні та своєї майбутньої ворожості до інших держав, кого Росія вважає ворожими, під "русофобськими" та іншими екстремістськими ярликами.

Раніше "Апостроф" також писав, що у росіян зрада через нові обмеження для тих, хто воює в Україні.