RU  UA  EN

Субота, 21 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Світ

Новини

21 вересня

Всі новини

Портников розповів, як і чому Україна втратила статус ядерної держави

Україна сама відмовилася від ядерної зброї, оскільки економіка країни в 90-і роки не дозволяла таких витрат, а також тому що вирішила відв'язати себе від оборонного блоку СНД з метою створення власних Збройних сил.

Про це повідомив журналіст Віталій Портников у розмові з Григорієм Амнуелем.

За його словами, Україна не могла дозволити собі витрати на ядерний потенціал, оскільки мала дуже слабку економіку і повинна була піднімати соціалку.

"Не вважаю, що Україна могла б бути ядерною державою, це утопія. Якщо ми перемістимося в 90-ті роки, то жодного запиту громадського на збереження ядерної зброї та фінансових можливостей для її збереження не існувало. Якби тодішнє українське керівництво сказало б: "Давайте збережемо статус ядерної держави, витрачатимемо на цю певну кількість грошей, а ви менше отримуватимете зарплат і пенсій", то таке керівництво б не закріпилося. Це витрати, в бідній країні, де заборгованості із зарплат і пенсій стали ліквідовуватися тільки на початку 2000-х. І людям треба пояснювати, навіщо потрібен ядерний потенціал. Захищатися від кого? Від Росії? Але більшість людей були проросійськи налаштовані, це показали вибори 94-го", - розповів журналіст.

Пускову установку РС-24 вилучають на військовій базі на півдні України, вересень 1998 року Фото: Reuters

Також він нагадав про те, що Захід у 1990-х, як і зараз, не підтримує розпорошення ядерних потенціалів, тож домовився про контроль за ЯЗ керівництвом СНД. Україна ж не хотіла пов'язувати свою оборонку із СНД, і тому зі створенням ЗСУ якийсь контроль за ядерною зброєю втратила.

"Коли було створено СНД, ядерна валізка опинилась у Росії. Україна вважала, що такий механізм створює її залежність від Російської Федерації, вирішила створити власні Збройні Сили, ми все це підтримали. Так Україна відмовилася від контролю за ядерною валізкою. І не вона одна, - Білорусь відмовилася, і Казахстан. Тим більше, що однією з негласних домовленостей із Заходом при розвалі Радянського Союзу було те, що ядерна зброя залишається в єдиному центрі. Україна контролювала ядерну зброю і відмовилася від неї на користь суверенітету", - розповів Віталій Портников.

Раніше видання The Financial Times розповіло, що Росія готувала свій флот до можливих ядерних ударів по Європі на початку повномасштабного вторгнення в Україну.