RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Хіматаки в Сирії: західні журналісти розповіли про "німецький слід"

В уцілілих частин ракет, що використовувалися урядовим режимом Сирії для газових атак по контрольованих повстанцями містах на північному заході країни, виявили ізолюючий матеріал, вироблений в Німеччині.

Про це пише німецьке видання Bild після проведення спільного розслідування з правозахисною організацією STJ і платформою Bellingcat, передає "24 канал".

Для виготовлення ракет використовувався електроізолюючим матеріал, так званий "електрокартон", виробництва компанії Krempel з федеральної землі Баден-Вюртемберг. Даний матеріал зазвичай використовують у невеликих моторах для побутових приладів і агрегатів для авторемонтних майстерень.

Генеральний директор STJ Бассам Алахмад зазначив, що 27 січня співробітники організації розрізали на місці найменш постраждалі ракети і виявили там комплектуючі з написом Made in Germany.

Як говорить Еліот Хіггінс з Billingcat, під час двох газових атак – 22 січня та 1 лютого – були використані іранські 107-мм ракети.

"Звичайна боєголовка була замінена великим газовим циліндром. Маркування на них вказує на рік виготовлення – 2016. Вони були поставлені з Ірану вже в ході нинішнього конфлікту", - сказав Хіггінс.

У свою чергу, Krempel підтвердила факт відправки електрокартону Pressspan PSP 3040 покупцеві з Ірану. Директор компанії Уве Ассмут заявив, що не знав про використання їх продукції для створення "бойової зброї".

"Застосування отруйних речовин антигуманно, ми категорично засуджуємо подібні дії", - підкреслив він.

Він також додав, що електрокартон поставлявся двом невеликим компаніям в Ірані після отримання необхідних дозволів від уряду Німеччини.

Як повідомляв "Апостроф", Організація по забороні хімічної зброї знайшла докази застосування урядовими військами Сирії зарину в оазисі Гута 21 серпня 2013 року.