RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Протести в Україні: у Тимошенко готуються до "тарифного Майдану"

"Батьківщина" може цієї осені вивести людей на вулиці, щоб підготувати грунт для дострокових виборів

"Батьківщина" може цієї осені вивести людей на вулиці, щоб підготувати грунт для дострокових виборів "Батьківщина" може цієї осені вивести людей на вулиці для протестних акцій проти підвищення комунальних тарифів Фото: УНІАН

Як вдалося з'ясувати "Апострофу", сьогодні в Україні здійснюється активна підготовка до осінніх протестів проти значного підвищення комунальних тарифів. Зокрема, вже розпочато закупівлю великих партій наметів для протестувальників, які повинні бути готові до 1 жовтня. Як найбільш ймовірного організатора акцій протесту джерела називають партію "Батьківщина" на чолі з Юлією Тимошенко, котра активно розкручує тарифну тематику в парламенті і в ЗМІ. На Банковій заявляють, що не сильно бояться протестів від Тимошенко, однак експерти стверджують, що в АП все ж серйозно стурбовані.

Одразу кілька джерел підтвердили "Апострофу", що громадські організації, діяльність яких пов'язують з Юлією Тимошенко, закупили від 300 до 500 наметів для можливого подальшого використання в масових акціях. "Намети замовила громадська організація, пов'язана з "Батьківщиною". Вони повинні бути готові до 1 жовтня", - розповіло інформоване джерело.

У свою чергу близький до Банкової політолог Тарас Березовець повідомив "Апострофу", що на 11 жовтня "Батьківщина" запланувала проведення так званої репетиції осінніх масових заходів. За його словами, акція буде організована із залученням профспілок.

"Те, що готується розгойдування ситуації, - це 100%. Ми це бачимо по сигналах. У них вже є попередня дата. Пробний страйк профспілок вони збираються організувати 11 жовтня, про це заявили їхні депутати. Тема тарифів там буде однією з ключових, це я і так розумію і бачу", - розповів політолог.

За його словами, головна мета протестів, які планує організувати Тимошенко, - добитися дострокових парламентських, а потім і президентських виборів.

"Розгойдування буде в жовтні-листопаді-грудні, щоб домогтися дострокових виборів парламенту навесні наступного року, приблизно в березні. Якщо їм це вдасться, то наступна мета - дострокові президентські вибори, тому що Тимошенко на полуцілях не зупиняється", - зазначив Березовець.

Інформацію про підготовлювані акції "Апострофу" підтвердив голова Конфедерації вільних профспілок України (КВПУ) Михайло Волинець, який тричі обирався до парламенту за списками "Батьківщини". Він, зокрема, розповів, що на 11 жовтня планується протест залізничників. Однак, за його словами, акція не буде пов'язана з жодною з партій.

"11 жовтня залізничники пікетуватимуть Міністерство інфраструктури. Вони будуть вимагати подолання корупції, підвищення заробітної плати, врегулювання відносин. Там не зовсім зрозуміло з цим поляком (головою ПАТ "Укрзалізниця" є поляк Войцех Бальчун, - "Апостроф"). Без сумніву, їх підтримає Конфедерація. Ми ще подивимося, якими силами долучимося", - зазначив Волинець.

Голова КВПУ також додав, що сьогодні в низці регіонів спостерігається зростання протестних настроїв. Зокрема, за його словами, збільшується невдоволення населення в прифронтовій зоні, де не працює жодне підприємство. Такими настроями, вважає Волинець, швидше за все, скористається "Опозиційний блок". Є також ознаки, що люди готові протестувати і на заході України - зокрема, на Волині люди хочуть перекрити всі прикордонні переходи з Польщею. На сьогодні, стверджує Волинець, протести профспілок поки не пов'язані з жодною політичною силою. Однак він зазначає, що люди доведені до відчаю і "хто покличе, за тим і підуть".

Волинець також нагадав, що зусилля профспілок та організовані ними акції цілком здатні вплинути на дострокову зміну влади. "Давайте згадаємо 1993 рік, коли незалежні профспілки розпочали страйк, пікетування Верховної Ради та Адміністрації президента. Чим завершилося? Достроковими парламентськими і президентськими виборами. Кравчук тоді програв", - нагадав Волинець.

Слід зазначити, що профспілки - не єдина сила, на яку може розраховувати "Батьківщина", готуючи акції протесту. Не виключено, що до цих заходів можуть бути залучені також опікувані нею фермери, незадоволені бюджетом на наступний рік.

Як зазначив "Апострофу" заступник голови фракції "Батьківщини" Сергій Соболєв, проект бюджету в нинішньому вигляді має бути відхилений парламентом, доопрацьований і внесений заново. За його словами, додаткові надходження до бюджету планується залучити за рахунок підвищення податків для дрібних фермерських господарств, що є несправедливим.

Днями депутати від "Батьківщини" взяли участь у "Форумі аграріїв Кіровоградщини". На сайті партії "Батьківщина" наголошується, що за результатами форуму буде складено перелік вимог і пропозицій до парламенту, які повинні бути враховані при прийнятті держбюджету. Крім того, 27 вересня з'явилося повідомлення, що "Батьківщина" створює штаб протидії земельному рейдерству. "На цьому форумі ми проголосували за те, що буде створено Загальнонаціональний штаб протидії рейдерству фермерських господарств, сільськогосподарських підприємств, яке вже стало масовим явищем в Україні", - заявила Тимошенко журналістам після закінчення форуму аграріїв.

Однак, за твердженням самих представників "Батьківщини", їм нічого не відомо про підготовлюваний їхньою партією Майдан. "Я відвідую всі засідання фракції та не бачу, щоб було планування масових акцій протесту. Ми зараз обговорюємо бюджет і зміни до бюджету", - зазначив народний депутат від "Батьківщини" Ігор Луценко.

У свою чергу Сергій Соболєв також переконаний, що жодних протестів "Батьківщина" не організовує. Він однак додав, що найближчим часом цілком можливі акції на підтримку необхідних законопроектів.

"Я в шоці. Я вперше чую, що ми організовуємо якісь протести. Ми чітко пішли шляхом судового розгляду цього питання. Судячи з усього, ми потрапили в десятку, прем'єр захвилювався і хоче внести питання тарифів до парламенту, хоча парламент жодного відношення до цього питання не має. Я так розумію, вони хочуть "прикрити собі спину", оскільки рішення уряду і рішення НКРЕКП (Нацкомісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, - "Апостроф") були незаконними і будуть скасовані судами", - сказав Соболєв.

Він зазначив, що судовий шлях для "Батьківщини" - єдиний можливий у цьому випадку, а протести може організовувати хто завгодно, але партія Тимошенко до цього відношення не має. Він також спростував інформацію про те, що організації, пов'язані з "Батьківщиною", могли закуповувати намети для протестів. "Ця інформація не відповідає дійсності", - наголосив Соболєв.

Співрозмовники "Апострофу" на Банковій зазначають, що протестів Тимошенко вони не сильно побоюються і перешкоджати їм не будуть, мовляв, акції поруч з АП проходять ледь не щотижня. "Розганяти їх ніхто не буде, нехай виступають", - говорить співрозмовник з Банкової.

Однак старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Анатолій Октисюк переконаний, що в Адміністрації президента не на жарт злякалися можливих осінніх протестів.

"Влада боїться протестів, тому що будь-яка дестабілізація може призвести до дострокових виборів. Сьогодні влада проводить політику консолідації всіх ресурсів навколо себе, і це лякає багатьох гравців. У багатьох колах сьогодні розуміють, що, якщо не виступити сьогодні і якщо Порошенко вистоїть, то до 2019 року ситуацію навряд чи можна буде змінити. Тому шанс щось поміняти є саме зараз", - пояснив Октисюк. Він також не виключає, що різні "дрібні гравці", які відчувають загрозу з боку Порошенка, можуть об'єднатися навколо Тимошенко для того, щоб протистояти президенту.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України