RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Рада прийняла закон під генпрокурора Луценка

Верховна Рада ухвалила закон "Про внесення змін у деякі законодавчі акти щодо діяльності Генеральної прокуратури України", що дозволяє призначити генеральним прокурором Юрія Луценка, який не має юридичної освіти.

Про це повідомляє Iнтерфакс-Україна.

За основу і в цілому закон був підтриманий 258 голосами народних депутатів на засіданні парламенту.

З фракції БПП законопроект підтримали 130 депутатів (5 — проти, 2 — утрималися), з "Народного фронту" — 76 депутатів (жодного проти і жодного, хто утримався), а також 14 депутатів з групи "Воля народу" та 20 — з групи "Відродження" (жодного голосу "проти" і жодного, хто утримався).

Не підтримав законопроект жоден депутат від фракцій "Самопоміч" (24 проголосували проти) і "Батьківщина" (13 — проти).

На підтримку законопроекту проголосували також 3 депутати фракції "Опозиційний блок" і один – від фракції Радикальної партії, проте переважна більшість депутатів цих фракцій не голосувала.

З позафракційних парламентарів "за" і "проти" проголосувало порівну - по 14 осіб.

Згідно із законом, генеральним прокурором може стати громадянин України, який має вищу освіту і стаж роботи в галузі права або досвід роботи в законодавчому чи правоохоронному органі не менше 5 років.

З вимог до претендента на посаду генпрокурора вилучена норма про необхідність мати вищу юридичну освіту.

Крім того, законом передбачено створення Генеральної інспекції у структурі Генеральної прокуратури. Генпрокурор за поданням Генеральної інспекції надсилає матеріали до Державного бюро розслідувань.

Згідно із законом, прокурором регіональної прокуратури може бути призначений громадянин України, який має стаж роботи в галузі права не менше 3 років. Згідно з чинним законодавством, цю посаду може обіймати особа зі стажем роботи на посаді прокурора не менше 3 років.

Крім того, закон передбачає, що прокурором Генеральної прокуратури може бути не тільки людина зі стажем роботи на посаді прокурора, як це передбачено нині, а й громадянин України, який має стаж роботи в галузі права не менше 5 років.

Законом також вносяться зміни в процедуру заочного засудження. Спеціальне (заочне) досудове розслідування і судовий розгляд, згідно із законом, будуть поширюватись на осіб, які перебувають у міждержавному або міжнародному розшуку або понад 6 місяців ховаються від органів слідства або суду з метою ухилення від кримінальної відповідальності та/або стосовно яких є фактичні дані, що вони знаходяться поза межами України, на тимчасово окупованій території або в районі проведення АТО. Така норма буде закріплена в законодавстві до 1 квітня 2017 року.

Перед голосуванням за цей законопроект лідер фракції "Батьківщина" Юлія Тимошенко висловила свою позицію щодо зміни в процедурі заочного засудження: "Не можна під прізвища і під особистості формувати правила і порядки. Заочне засудження буде застосовано за 32 статтями Кримінального кодексу, враховуючи статтю 191, під яку може потрапити будь-хто. Створюється такий механізм у країні, коли людина не буде мати права на захист в суді. Що ви робите? Доцільність не є тим аспектом і чинником, яким треба керуватися під час управління країною".

Крім того, як зазначав раніше член профільного комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, керівник фракції БПП Юрій Луценко, цей закон відкладає до 15 квітня 2017 року запуск прокурорського самоврядування.

Закон набирає чинності з дня його публікації.

Нагадаємо, 10 травня Верховна Рада не проголосувала в першому читанні за законопроект, що розширює коло осіб, які можуть претендувати на посаду генерального прокурора України. Законопроект №4469 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності Генеральної прокуратури України та Державного бюро розслідувань підтримали лише 224 народних депутатів з необхідних 226 голосів.

Як повідомляв "Апостроф", раніше президент України Петро Порошенко повідомив, що у зв’язку з тим, що Верховна Рада провалила голосування за генерального прокурора, він переносить свій візит до Великобританії.

Народний депутат Мустафа Найєм говорив про абсурдність спроб у Верховній Раді внести зміни в законодавство під призначення лідера фракції "Блок Петра Порошенко" (БПП) Юрія Луценка головою ГПУ.