RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Кримський зрадник Чалий розповів про підготовку до окупації Криму з 2004 року

У Севастополі переворот готували ще в 2004-2005 роках під час Помаранчевої революції, а також у 2008 році під час російської військової агресії проти Грузії. Про це повідомив "екс-спікер законодавчих зборів" Севастополя, колишній "народний мер" міста, один з найвизначніших посібників російських окупантів Олексій Чалий у інтерв'ю ТАСС.

За словами Чалого, він і його прихильники готувалися до захоплення влади у Криму і його входження у склад Росії ще у 2004 році, однак через практично легітимне передання влади у Києві, перевороту не сталося. "Юридично міцна база для наших дій могла б з'явитися тільки в разі, якби в країні виник період беззаконня", - зазначив Чалий.

Вдруге критичний момент виник у 2008 році, під час війни в Південній Осетії. За словами зрадника, коли Чорноморський флот Росії, який брав участь у військовій операції, повертався на базу в Севастополь, тодішній президент України Віктор Ющенко нібито дав команду їх не пускати.

"Це провокація на рівні, близькому до оголошення війни. Я не буду вдаватися у деталі, але насправді до цього було дуже близько. Але офіцери просто не наважилися стріляти один в одного, живучи в одному місті, дивлячись один одному в очі. Тоді ми теж готувалися до захоплення влади в місті. Але не вийшло", - розповів Чалий.

Він зазначив, що практично втратив надію на окупацію Криму Росією, після того, як в 2013 році всі фракції Верховної Ради, включаючи Партію регіонів і комуністів, узгоджували пакет євроінтеграційних законів і почалася підготовка до підписання Угоди про асоціацію з ЄС.

"Однак Янукович не підписує цю угоду, починається Майдан, туди посилають севастопольський "Беркут", і я розумію, що почалося - настає черговий зручний момент", - підсумував Чалий.

Нагадаємо, раніше колишній депутат Держдуми РФ Ілля Пономарьов розповів, як президент Росії Володимир Путін зважився на окупацію і приєднання Криму.