RU  UA  EN

Вівторок, 19 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Горіла хата": як "Квартал-95" з хором Верьовки потрапили в скандал

Осторонь від скандалу не залишився ніхто

Осторонь від скандалу не залишився ніхто Фото: скріншот

Черговий випуск шоу "Вечірній квартал" за участю національного хору імені Георгія Верьовки викликав справжній шквал емоцій, і не тільки в соціальних мережах. Це пов'язано з тим, що артисти вирішили висміяти інцидент з екс-головою Національного банку України (НБУ) Валерією Гонтаревою, якій спалили будинок. "Апостроф" розбирався в деталях скандалу і його наслідках для всіх учасників.

Поки Валерія Гонтарєва перебуває в Лондоні, в Україні про неї не забувають. І приводів є чимало - спочатку екс-главу НБУ збило авто у Великій Британії, після в Києві згорів автомобіль, зареєстрований на її невістку, далі спалили будинок під Києвом, який їй належав. Здавалося б, що Гонтареву просто переслідує низка невдач, якби на місці підпалу будинку не знайшли запальну ракету. Втім, це не зупинило артистів "Кварталу-95", які вирішили пожартувати над інцидентом.

Пісня, навколо якої розгорівся скандал, є пародією на відому українську народну пісню "Горіла сосна", але перероблену з натяком на українські реалії - в ній мова йде про Гонтареву, олігарха Ігоря Коломойського, хату і шашлики. Виконали її актор Євген Кошовий спільно з національним хором імені Григорія Верьовки.

Що про виступ сказали Гонтарева, Коломойський і хор Верьовки

Реакція Гонтаревої не змусила себе чекати. Вона заявила, що це сором - насміхатися над людським горем.

"Таке неможливо уявити в цивілізованому суспільстві... У цинізмі "95-го Кварталу" сумнівів давно немає. Але участь у цьому народного хору - це вже ганьба для всієї країни", - зазначила вона.

Екс-голова НБУ відразу ж припустила, що номер міг "замовити" олігарх Ігор Коломойський, з яким у неї давній конфлікт. Він, у свою чергу, заявив, що ніякого відношення до даного виступу артистів не має, хоча пісня йому і сподобалась.

Гендиректор і художній керівник хору імені Верьовки Зіновій Корінець також відреагував на скандал. За його словами, ідея номера належала режисерам "Кварталу".

"Нас запевнили, що це такий стьоб. Вони ж над усіма кепкують. Над президентом, політиками. Нас попросили заспівати разом з "Кварталом", - підкреслив Корінець, уточнивши, що за виступ хор отримав 30 тис. гривень.

Реакція політиків і громадськості

Міністр культури Володимир Бородянський вибачився перед Гонтаревою за скандальний виступ "Кварталу".

"Вибачте, Валеріє Олексіївно, мені соромно...", - написав він у Facebook.

Міністр економіки Тимофій Милованов зазначив, що подібні жарти можуть обернутися проблемами з інвесторами, які сприймуть номер як підтвердження наявності зв'язків між олігархами і владою.

"Для зовнішніх інвесторів це виглядає дуже погано. Поясню чому. Більшість зовнішніх інвесторів сприймають Гонтареву як видатного реформатора. Під її керівництвом НБУ перейшов на гнучке курсоутворення і інфляційне таргетування. Це технічні терміни, які описують, яким чином НБУ сьогодні приймає рішення", - заявив він.

Прем'єр-міністр Олексій Гончарук заявив, що не хотів би коментувати ситуацію з висміюванням пожежі в будинку екс-глави Нацбанку Валерії Гонтаревої, проте підкреслив, що Україна - демократична держава, і кожен може жартувати так, як йому заманеться. У той же час він додав, що не вважає, що сміятися над людським горем - це нормально.

Глава Кабміну підкреслив, що правоохоронні органи повинні дати оцінку підпалу будинку Гонтаревої і президент України Володимир Зеленський робить все, щоб разом з правоохоронними органами розслідувати цю справу.

Заступник міністра культури, молоді та спорту України Ірина Подоляк задалася питанням про необхідність державного фінансування хору імені Верьовки.

Не залишилися осторонь від скандалу і інші, висловивши свою думку в соціальних мережах.

Відповідь "95-го Кварталу"

Студія "Квартал 95" прокоментувала скандал навколо номера про згорілий будинок Гонтаревої, зазначивши, що це гостра політична сатира, і потролила міністра культури Володимира Бородянського та міністра економіки Тимофія Милованова, які розкритикували виступ.

"Хотілося б звернутися до міністра культури, молоді і спорту Володимира Бородянського. Пане Володимиру, дякуємо вам за вашу реакцію. Ми запрошуємо вас на наступну зйомку "Вечірнього кварталу", щоб відразу після концерту ви сказали, за що вам соромно, а за що ні . Також звертаємося до міністра економіки, торгівлі і сільського господарства Тимофія Милованова. Бажаємо вам успіхів, економічного стрибка і побільше інвесторів. Але, якщо щось піде не так, можете сміливо звинувачувати нас. Погодьтеся, з точки зору економіки дуже обгрунтованими будуть звучати такі тези, як: "Через жарт коміків "Вечірнього кварталу" гривня впала в п'ять разів", "Зовнішній борг України зростає в тій же пропорції, в якій росте обличчя Євгена Кошового", - сказано в заяві.

Артисти підкреслили, що гумор і сатира - це їхня зброя.

Підсумки скандалу

Ймовірно, що скандал навколо нового випуску "Вечірнього кварталу" вщухне вже через пару днів, оскільки намічаються важливі політичні події, які, зокрема, стосуються і ситуації на Донбасі. Проте, осад від цієї ситуації залишиться: "Квартал-95" ризикує втратити частину своїх прихильників, а в суспільстві може визріти розкол між тими, хто думає, що такі жарти - смішно, і тими, хто проти подібного гумору.

Читайте також

Курс на війну: що чекати на фронті після виборів Путіна

Військові експерти та аналітики розповіли, чого чекати на фронті після переобрання Путіна

Батальйон "Інвалід": всіх непридатних 2-3 групи на перекомісію

Депутати хочуть відправити на перекомісію інвалідів 2-3 груп - добре хоч першу не чіпають

Ракетні удари по Одесі: які цілі переслідує ворог

Терористичні удари Росії по Одесі спрямовані на залякування людей та провокацію хаосу