Лайм

Де зараз гурт "Ґринджоли", який представляв Україну на "Євробаченні" з гімном революції

Фронтмен колективу зосередився на продюсуванні

Український музичний гурт з Івано-Франківщини "Ґринджоли" найбільше відомий шанувальникам за піснею "Разом нас багато, нас не подолати", яка стала гаслом Помаранчевої революції. З цією ж композицією колектив брав участь у "Євробаченні-2005", де зайняв 19 місце. Що сьогодні відомо про його учасників та чому він зник зі сцени - читайте далі на theLime.

Читайте також: Який вигляд має і чим займається Ігор Воєвуцький - колишній соліст гурту "Авіатор".

гурт "Ґринджоли"Фото: скриншот

"Ґринджоли" були створені у 1997 році і вони стали своєрідним продовженням гурту "Нема Марлі", до складу якого тоді входили Роман Костюк і фронтмен гурту Роман Калин. Після заснування "Ґринджол"до них доєднався також і Олександр Уніцький, який грав на клавішних та саксофоні.

До слова, назва колективу походить від західноукраїнського "ґринджоли" - дерев'яні сани, і це слово фонетично ідентичне англійському словосполученню green jolly ("зелений веселий" або "зелені веселі").

В листопаді 2004-го, після першого ж революційного мітингу в рідному Івано-Франківську, обидва Романи загорілися ідеєю створити композицію, яка б стала натхненням для мітингувальників. Вже через чотири години була написана пісня "Разом нас багато", яку вони одразу ж заспівали на місцевому майдані в рідному місті. Хтось із присутніх виклав відео в інтернет, і вже наступного дня цю пісню виконували у столиці.

Таким чином "Разом нас багато" стала гімном Помаранчевої революції, а на той момент ще маловідомий гурт "Ґринджоли" в одину мить отримав шалену популярність. Того ж року відбувся запис цього синглу з однойменною назвою.

"Пам’ятаємо тогочасні події в Україні – "Помаранчева революція". До того часу я не цікавився політикою взагалі. А потрапивши на радіо я відчув цю атмосферу, хвилю обурення, перейнявся цим і так народилася пісня "Разом нас багато", яку я написав за чотири години. Тоді ця пісня вистрілила і для нас це було несподіванкою, оскільки ми вже поклали хрест на власній музиці. Ми почали більше займатися продакшеном, адже це було нам цікаво і приносило дохід", - коментував Калин створення пісні, яка стала гімном революції.

Читайте на тему: Що стало зі співачкою Анною Добриднєвою, яка виступала з Іваном Дорном у дуеті "Пара Нормальних".

Наступного року учасники перемагають в Національному відборі на "Євробачення" та представляють нашу країну на конкурсі, який тоді проходив у Києві після гучної перемоги Руслани. Вони виконали адаптований варіант пісні "Разом нас багато" і посіли 19 місце. Костюми для учасників підготувала дизайнерка Лілія Пустовіт, а постановкою номеру займався хореограф Костянтин Томільченк, який також був танцюристом в цій постановці.

Після "Євробачення" з "Ґринджолами" підписав контракт лейбл Ukrainian Records, засновником якого є Андрій Духовський, і до кінця року колектив презентував перший альбом "Хай буде так", який складався з 16 композицій. Згодом музиканти відправилися в український тур, а також виступили за кордоном, зокрема приїжджали до Ватикану.

В березні 2006 Роман Калин балотувався до Івано-Франківської обласної ради від партії Пора, проте депутатом не став, оскільки партія не перетнула бар'єр в 3%.

2008-го гурт випустив новий альбом, а наступного року практично припинив свою концертну діяльність. З 2010-го року "Ґринджоли" фактично існують в особі Романа Калина, який час від часу виконує пісні колективу, а також записує нові композиції. Сам Калин говорив, що розпад колективу стався поступово:

"Хтось поїхав за кордон, хтось просто грав в гурті за гроші. З основних засновників були тільки я та Роман Костюк. Ми грали найдовше разом і в один момент зрозуміли, що треба перестати боротись з вітряками, і почали займатись виробництвом музики для інших, для тих, у кого немає такого політичного бекграунду. Ми далі спілкуємось з Романом, у нього своя студія звукозапису, але разом вже не граємо", - казав Роман у інтерв'ю виданню "КП".

Калин ділився, що міг би зібрати гурт знову, але наразі зосереджений на розвитку власної творчості та продюсуванні. Проте артист не відкидає, що колись таки може повернутися на сцену:

"Ще не знаю. Час покаже. Я маю дуже багато проєктів, просто так все кинути і почати займатись собою я не можу. Я відповідальний музичний продюсер. Людей не можна підводити. Сьогодні багато людей мені каже про повернення, але я для себе ще не вирішив, що робити далі".

Читайте на нашому сайті: Куди зник Антон Копитін - переможець шоу "Голос країни", якому Тіна Кароль подарувала квартиру.

Гурт на "Євробаченні-2005"Фото: wikipedia

Наразі основний вид діяльності Романа Калина – саундпродюсування: "Єдиний вид мого улюбленого заробітку. Це те, що вмію робити, і роблю це з насолодою. Більше ніякого виду діяльності не проводжу. Проводжу на студії по 14 годин в день. Окрім неділі. Це створення пісень, це записи голосів та інструментів, зведення пісень, їхній мастеринг. Це все займає купу часу, і займатись ще чимось я просто не встигаю і не хочу".

Чоловік займається створенням музики для Сергія Лазановського, гуртів 7TEEN'S, "ФЛІТ", співачок ТAYNA, RINA, RYANA, ROMA TUZ, KRIS. Також він робив аранжування багатьом авторам – співаку Сергію Юрченку, бенду "Карма Ламара", співпрацював з Катериною Бужинською, Іво Бобулом, Степаном Гігою та іншими.

Роман КалинФото: пресслужба Lazanovskyi

Цікаві новини для вас:

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! ідписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Де зараз Макс Михайлюк - герой "Холостяка", який розповідав, що йому не дали стати пілотом F-16

Макс Михайлюк з дружиною Дашею Хлистун та двома дітьми живе в Канаді - чоловік говорив, що хотів стати пілотом f-16 в Україні

Опанував професію авіатехніка: соліст гурту NAHABA розповів про свою службу в Повітряних силах

Соліст гурту NAHABA Андрій Науменко півроку служить у Повітряних силах - виконавець розповів про навчання та професію, яку освоїв

Де і коли дивитися перший півфінал "Євробачення-2024": платформи в Україні

Перший півфінал Євробачення-2024 відбудеться 7 травня, початок о 22:00 - де можна подивитися та як проголосувати за фаворита