Лайм

Мусака з баклажанів - рецепт традиційної грецької запіканки

Ця страва дійсно варта, щоб над нею потрудитися!

Мусака - це традиційна страва з баклажанів на Балканах і Близькому Сході, і, без сумніву, найпопулярніша традиційна страва Греції. Грецька мусака складається із запечених шарів баранини, баклажанів, помідорів і білого соусу бешамель. Іноді в мусаку додають кабачки, картоплю або гриби.

theLime пропонує приготувати найпоширеніший сучасний варіант мусаки з яловичим фаршем, томатами, баклажанами, цукіні та картоплею.

Читайте також: Ікра з синеньких по-одеськи - рецепт бабусі Савви Лібкіна.

Грецька мусака це щось на кшталт італійської лазаньї, тільки замість листів пасти тут беруться тонкі слайси баклажанів і картоплі, змащені томатно-м’ясним соусом і покриті товстим шаром вершкового соусу бешамель.

Інгредієнти

  • Яловичий фарш - 600 г
  • Томати - 400 г
  • Баклажан - 2 шт.
  • Цукіні - 2 шт.
  • Картопля - 2 шт.
  • Часник, зубчики - 2 шт.
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений за смаком
  • Оливкова олія - 100 мл
  • Сир твердий - 150 г
  • Вино червоне сухе - 100 мл

Для соусу

  • Борошно пшеничне - 50 г
  • Масло вершкове 73% - 40 г
  • Молоко 2,5% - 250 мл
  • Сіль - за смаком
  • Перець чорний мелений - за смаком

Читайте також: Баклажанна ікра по-бесарабськи — рецепт від шеф-кухаря.

Готуємо заготовки для мусаки

Обсмажте на оливковій олії дрібно нарізані цибулю і часник, додайте фарш і смажте, помішуючи, 10 хвилин. Помідори наріжте кубиками й додайте до фаршу. Додайте сіль, мелений перець і вино, перемішайте і готуйте ще 10 хвилин.

Баклажани, цукіні й очищену картоплю нарізаємо тоненькими кружальцями й по черзі обсмажуємо в олії, що залишилася після приготування фаршу, до рум’яності з двох сторін.

Готуємо соус - на вершковому маслі обсмажуємо борошно, додаємо молоко і тертий сир. Добре розмішуємо вінчиком, щоб не було грудочок.

Збираємо мусаку

У форму викладаємо шарами по черзі овочі і фарш, знову овочі і фарш, але верхнім шаром мають бути баклажани. Поливаємо всі інгредієнти соусом і запікаємо 30 хвилин при температурі 180°C.

Подавайте мусаку на стіл, посипавши тертим сиром.

Цікаві новини для вас:

  1. Баклажанна ікра по-грузинськи - до рецепту входить особливий інгредієнт.
  2. Соус сацебелі на зиму: як приготувати "родзинку" грузинської кухні.
  3. Бабагануш з баклажанів - приготуйте популярну східну закуску.

Новини партнерів

Читайте також

Геніальний лайфхак допоможе зібрати дрібні предмети за хвилину

Експерт з прибирання показала лайфхак зі шкарпеткою, який допоможе зібрати дрібні предмети з підлоги

Часниковий хліб, на запах якого прибіжать сусіди: простий рецепт до вечері

Фудблогерка розповіла, як приготувати ніжний і ароматний часниковий хліб з сиром і травами

Знамениті лимонні панкейки із газети New York Times - рецепт, який став легендою

Фудекспертка Світлана Левицька розповіла, як приготувати знамениті лимонні панкейки з рікотою за рецептом з газети New York Times