RU  UA  EN

Середа, 25 вересня
  • НБУ:USD 41.00
  • НБУ:EUR 45.55
НБУ:USD  41.00
Політика

Зачистка електорального поля? Чому Банкова хоче позбутися Буданова і які претензії до Умєрова

Кирило Буданов Фото: gur.gov.ua

Повідомлення про можливу відставку міністра оборони Рустема Умєрова з’явилися у ЗМІ кілька місяців тому. А нещодавно почалися розмови про ймовірну заміну начальника Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирила Буданова. “Апостроф” з’ясував, коли це може трапитися, чому на Банковій не люблять Буданова та хто може замінити Умєрова.

Інформація про можливу відставку міністра оборони Рустема Умєрова з’явилась ще у травні. Так, головний редактор Цензор.НЕТ Юрій Бутусов повідомив, що його можуть призначити на місце віцепрем'єр-міністра з відновлення України — міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Олександра Кубракова. Останній нібито не подобався керівнику Офісу Президента Андрієві Єрмаку через свою наближеність до глави держави. Тоді ж почали міркувати, хто замінить Умєрова. “Серед кандидатів на посаду міністра розглядаються деякі наймедійніші військові, основне завдання створити позитивний піар-ефект”, - зауважив Бутусов. Інформацію про відставку міністра оборони Рустема Умєрова, а також зміни в уряді у Центрі протидії дезінформації тоді назвали фейком. Проте врешті Кубракова таки звільнили, щоправда йому знайшли іншу заміну - віцепрем’єр-міністром з відновлення - міністром розвитку громад та територій було призначено Олексія Кулебу.

Однак хмари над силовим відомством не розсіялися. Нещодавно Рустем Умєров звільнив двох заступників начальника Головного управління розвідки Кирила Буданова – Віктора Зайцева та Ігоря Остапенка. Як повідомили співрозмовники видання "Українська правда" у Міноборони, їх звільнення із самим Будановим не погоджувалося. Джерела видання “Бабель” вважають, що за таким рішенням стоїть сам Буданов, водночас інший співрозмовник видання, знайомий із ситуацією, переконаний, що рішення ухвалили на Банковій, щоб послабити Буданова.

Також журналіст Богдан Буткевич повідомив, що очікуються перестановки в силових структурах. За його даними, на черзі відставка Буданова, яка нібито лягає у схему Єрмака з підпорядкування собі всього уряду. “Власне, про його [Буданова] погані стосунки з Єрмаком говорять давно. Як і про спроби підкопів ОП під нього”, - написав журналіст.

Джерело в партії “Слуга народу” підтвердило “Апострофу” кулуарні розмови про можливу відставку Умєрова й Буданова, проте вважає, що це навряд чи відбудеться найближчим часом.

Чому з’явилися чутки про відставку Буданова

На думку політолога Віталія Кулика, Банкова незадоволена “стабільним позитивним балансом рейтингу довіри до Буданова”. “Крім того, Буданов проводить достатньо автономну політику висвітлення діяльності своєї спецслужби. Було б дивно, якби він цього не робив. Це не зовнішня розвідка, яка потребує повної тиші. Елементи публічної інформаційної кампанії військової розвідки мають ознаки інформаційно-психологічних операцій, тому вони вимушені це робити, це нормально”, - сказав він “Апострофу”.

Кулик зауважив, що після відставки міністра оборони Олексія Резнікова не прослідковується “бажання Буданова погратися у велику політику”. “Те, що використання інструментів інформаційних кампаній для ведення війни сприймається Банковою як створення власного політичного образу, це підштовхує, щоб прибрати самого Буданова”, - додав експерт.

На думку політолога Володимира Цибулька, відставка заступників Буданова на тлі візиту президента Володимира Зеленського до США, дивна. “Виглядає, як елемент торгу зі США, погроза усунути Буданова, - каже він “Апострофу”. - У Буданова сильні контакти з профільною організацією РУМО (Розвідувальне управління Міністерства оборони США), претензій до нього особливих не було. Хіба що забагато медійності, що не в стилі американців”.

Хто може замінити Умєрова

Нинішньому очільнику оборонного відомства закидають “неефективність роботи із зовнішніми партнерами для отримання зброї великої дальності, розбалансування системи управлінських рішень, нездатність розгорнути роботу міністерства, коли департаменти не розуміють, що роблять інші департаменти”, каже Кулик. “Якщо говорити про спадок, який отримав Умєров, воно потребує якісних змін і перерозподілу функціоналу - дещо забрати з Генштабу, зокрема реалізацію мобілізації, - продовжує співрозмовник видання. - Проте я поки не бачу критичної маси показників, які би вимагали його оперативної відставки”.

Разом з тим, за рік перебування на посаді серйозних викриттів у корупції у відомстві не було. “Все суспільство знає, що крали десятками мільярдів, а досі ніхто не покараний і не усунутий”, - зазначає Цибулько. З іншого боку, Умєров - кандидатура, яка навряд чи переросте в загальнонаціональну фігуру, що не можуть не цінити в ОП. “Посада міністра оборони під час війни більше притягує увагу, ніж, наприклад, глави Кабінету міністрів, це більше, ніж весь Кабмін на цьому етапі. Це має бути, по-перше, фігура універсальна, яка може отримувати підтримку в політичних колах. Але Зеленський боїться будь-якого менеджера, який може перерости в політичну фігуру”, - сказав експерт.

Утім, якщо на Банковій захочуть пошукати заміну Умєрову, то можуть розглянути кандидатуру керівника оборонного комітету Верховної Ради, нині це Олександр Завітневич, припускає Кулик. А от призначити нардепку Мар'яну Безуглу, яка нещодавно оприлюднила фото з міністром оборони і яка давно критикує Умєрова, міністеркою оборони “ніхто не ризикне”, вважають експерти. “Вона висуває слушні зауваження, критикує по ділу керівництво Генштабу, генералів. Але форма, як вона це робить, конфліктність, сварки з можливими союзниками - це підриває бажання бачити її на чолі відомства”, - пояснив Віталій Кулик.

Читайте також

Новини партнерів