RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Мильна бульбашка" Вадатурських: чому "Нібулон" приховує свій фінансовий стан

Чому "Нібулон" збитковий, а його власники багатіють

Чому "Нібулон" збитковий, а його власники багатіють Фото: nibulon.com

Економічні експерти стурбовані нинішнім становищем "Нібулона", аграрної компанії, що належить №12 у списку найбагатших людей України Олексію Вадатурському, називаючи агрохолдинг "колосом на глиняних ногах". Компанія ретельно приховує свій фінансовий стан і досить жорстко реагує на будь-які спроби громадськості та ЗМІ отримати відповіді на питання: що насправді відбувається з найбільш закритим агрохолдингом України? Ми вирішили дослідити цю проблему, проаналізувавши дані щодо "Нібулона" із відкритих джерел.

Ще у 2016 році загальний обсяг зобов'язань ТОВ "Нібулон" перевищив $474 млн. Обсяг кредитів, що підлягають погашенню протягом року, досяг $316,5 млн. При тому, що вся виручка підприємства за 9 місяців 2016 року становила $363 млн. Цю інформацію можна знайти з посиланням на анонімні джерела, близькі до Державної фіскальної службі. "Нібулон", зі свого боку, як правило, повідомляє лише про виділення йому кредитних ліній іноземними банками. Але не розкриває інформації про фінансовий стан підприємства.

Кредиторами ТОВ "Нібулон" в різні роки виступали ЄБРР, Європейський інвестиційний банк, французький банк BNP Paribas, голландські банки ING і Rabobank іта інші. При цьому найбільші позики "Нібулон" отримав саме від ЄБРР і BNP Paribas. Тільки в 2015 році ЄБРР виділив компанії Олексія Вадатурського $130 млн, а раніше - $200 млн. Кредитний портфель від BNP Paribas становить $75 млн. Водночас відкритим лишається питання: чому на тлі офшорних скандалів навколо компанії європейські банки так щедро роздають їй кредити.

Якщо подивитись на історію господарської діяльності аграрного гіганта Вадатурських, стає зрозумілим, що компанія роками працювала за схемою, що дозволяла мінімізувати податки на території України. Схема дуже проста: "Нібулон" поставляв зерно своїм дочірнім компаніям у Швейцарії та Нідерландах по 176 доларів за тонну, хоча ціни на зовнішньому ринку тоді складали 213,2 долари за тонну. А дочірня компанія, що продає за ринковою ціною, зареєстрована не в Україні, відповідно – не сплачує податки до українського бюджету.

Фото: nibulon.com

Експерти підрахували, що заниження цінипризвело до втрат не менше 50 мільйонів доларів податків на рік. Така схема є доволі популярною - українські компанії декларують збиток, а їхні закордонні "дочки" отримують прибутки. Це підтверджується інформацією з відкритих реєстрів: "Нібулон" заявляє, що експортує продукцію у 64 країни світу, але спочатку вона потрапляє лише у ті країни, де відкриті його дочірні компанії – Швейцарію та Нідерланди. До речі, директор швейцарської дочки "Нібулону" Девід Кларк був звільнений після того, як у 2016 році під час міжнародного офшорного скандалу, відомого як "Панамагейт", засвітився в якості директора і в офшорних фірмах російських зернотрейдерів.

Показовою історією є і фіктивне виставляння штрафних санкцій за нібито зірвані терміни поставок між Вадатурським-старшим і Вадатурським-молодшим, керівниками української і закордонної філій "Нібулона", які сидять у сусідніх кабінетах. Так українська компанія заборгувала в 2016 році своїй офшорної "дочці" $130 млн. Сума, що дорівнює кредиту ЄБРР, отриманого в 2015 році. В результаті у 2016 році материнська компанія "Нібулон" сплатила податків на 15 мільйонів доларів, а отримала повернення ПДВ у розмірі майже 50 мільйонів доларів.

Повернення ПДВ – також улюблена тема Вадатурських. За підсумками 2016 року "Нібулон" став дев’ятою компанію України за обсягами відшкодованого ПДВ, отримавши 2,1 млрд грн. А у вересні 2018 році компанія отримала найбільшу суму відшкодування податку на додану вартість (ПДВ) серед аграрних компаній. Про це свідчать дані Державної казначейської служби. У вересні "Нібулон" отримав 868,66 млн грн відшкодування ПДВ.

У той же час Олексій Вадатурський стабільно входить до десятки найбагатших українців, попри те, що його компанія уже протягом багатьох років є збитковою. Так, за 2017 рік компанія отримала 20 млн. доларів збитків. Загальний обсяг позик у минулому році сягнув 360 млн. гривень. То чому ж іноземні банки і досі охоче видають кредити проблемній компанії? Як повідомляли ЗМІ з посиланням на джерело з банку BNP Paribas, кілька років тому Вадатурський-молодший приховав у звітності "Нібулону" збитки у розмірі не менше 100 мільйонів доларів. Наслідком цього стала зустріч декількох найбільших кредиторів компанії, які поставили умову, щоб Вадатурський-молодший більше не працював у "Нібулоні".

Олексій Вадатурський Фото: nibulon.com

Інша версія виглядає ще цікавішою:в той період, коли Вадатурський отримав $100-мільйонний кредит, фінансистом BNP Paribasбув Фабріс Шуіссі. Який у 2013 році залишив банк і перейшов на роботу в швейцарський офшор Nibulon SA. За час його роботи у Вадатурських з 2014 по 2015 рік незважаючи на збитковість"Нібулон" відкрив в BNP Paribas ще одну кредитну лінію на $40 млн.

Нові кредити йдуть на погашення старих, при цьому власник “Нібулона” Олексій Вадатурський протягом минулого року збільшив власні статки на 326%. Таким чином, ретельно приховуючи свій фінансовий стан, "збиткова" компанія постійно перекредитується. Як стверджує головний редактор Національного Порталу Промисловості Павло Волошин, кредитна заборгованість компанії перед ЄБРР сягає близько півмільярда доларів. Компанія наближається до корпоративного дефолту, стверджує головний портал про фондовий ринок StockWorld: "Очевидно, що дані фінансові результати показують, що компанія не здатна виконувати свої короткострокові зобов'язання з кредитування, і існує загроза неминучого корпоративного дефолту".

Корпоративний дефолт української компанії перед ЄБРР завдасть шкоди репутації України як державі і як члену Європейського банку реконструкції та розвитку. Довіра інвесторів до української економіки, яка потонула в "схемах" і офшорних історіях, стрімко знижується. На цьому фоні страждають інші компанії, які ведуть "білий" бізнес – і це стосується як залучення іноземних інвестицій, так і кредитів міжнародних фінансових установ. Так проблемна з точки зору легальності ведення бізнесу і фінансової прозорості компанія створює проблеми для перспектив не тільки аграрного сектору, а і всієї української економіки.