RU  UA

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Банки

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Хто такий Сергій Круглик і як його "придумали" головою НБУ

НБУ НБУ Фото: НБУ

10 липня на сайті Medium - заснованій у 2012 році платформі для соціальної журналістики, де писати може фактично будь-хто – вийшла стаття про потенційного голову Нацбанку України. Невідомий раніше на цьому сайті блогер під ніком Ukraine Confidential у своєму матеріал заявив, що головним кандидатом на цю посаду є Сергій Круглик. Журналіст "Апострофа" Дмитро Малишко розібрався у ситуації і був вражений, наскільки це дешеве вкидання.

Банкір із Києва, як зазначається у вказаній статті, є найбільш ймовірним кандидатом на посаду голови Нацбанку після відставки Якова Смолія (це ім'я у вказаній статті написане з помилкою – Yakiiv).

"Нема нікого кращого на посаду керівника Нацбанку, ніж Круглик. Він дипломатичний і розуміє значення збереження незалежності центрального банку. А найголовніше, на мою думку, що він ні з ким не пов'язаний", - сказала людина, яку автор статті називає Френком Арчером, досвідченим експертом з України. До речі, на цього "експерта", називаючи його радником з питань інвестицій, посилаються час від часу лише саме на сайті Medium та на невідомому Seeking Alpha.

А пошуковик Google видає, що Френк Арчер – це в першу чергу кіборг з японських мультфільмів аніме. Хоча якщо ще покопатися, то цей Френк Арчер уже відзначався рядом фейків – наприклад, у листопаді 2019 "виявив" трьох геїв-депутатів у партії "Слуга народу". При чому цитують його зазвичай україномовні так звані "зливні бачки".

"Експерти з питань України Андерс Аслунд, Майкл Карпентер, Тімоті Еш і пов'язані з київським мером Віталієм Кличком люди тихцем просувають призначення Круглика", - пише Ukraine Confidential. До речі, на цьому акаунті на Medium лише одна стаття, тож, ймовірно, він був створений саме для матеріалу про Круглика.

Невідомий таємний блогер продовжує розхвалювати Круглика, мовляв, той розмовляє англійською, українською, російською та французькою вільно і займається бойовими мистецтвами. Завершує усе переказом слів невідомого інвестора Арчера про те що, якщо Володимир Зеленський призначить Круглика, то виведе Нацбанк з-під впливу олігархів.

"Апостроф" звернувся до згаданого у статті Тімоті Еша, одного з експертів однієї з найбільших у Європі інвестиційної компанії BlueBay Asset Management.

"Я не просуваю кандидатуру Круглика взагалі. Ця стаття неправдива. Я не знаю цього хлопця дуже добре, тож мені взагалі важко щось говорити про нього," - написав "Апострофу" Еш у листі.

"На мою думку, найкращими кандидатами будуть [перший заступник глави НБУ Катерина] Рожкова, [заступник виконавчого директора від України в МВФ Владислав] Рашкован, [застуних голови НБУ Дмитро] Соголуб, [колишній голова правління банку Райффайзен Банк Аваль Володимир] Лавренчук, [колишня міністр фінансві Оксана] Маркарова чи [колишній міністр економіки Тимофій] Милованов", - додав інвестор.

А хто ж такий такий Сергій Круглик

Він працював на різних посадах в НБУ та МЗС з 1993 по 2016 рр. У 2000 представляв Україну в Паризькому клубі кредиторів під час реструктуризації українського зовнішнього боргу. Понад 10 років був головою міжнародного департаменту і департаменту міжнародних банківських зв'язків НБУ.

"Я думаю, що ідея з призначенням Круглика на посаду голови НБУ – це чийсь поганий жарт. Йому бракує компетенцій, які необхідні голові Нацбанку. Його основне заняття було говорити англійською. Якщо зараз це головна вимога для голови НБУ – то нехай", - заявив "Апострофу" інвестиційний банкір Сергій Фурса.

"Перш за все, призначення на цю посаду було б цікаве самому Круглику. Крім того, він не є самостійною фігурою. Взагалі, будь-який новий його голова уже буде залежний від Офісу президента, а значить і від олігархів, оскільки вони мають вплив на Володимира Зеленського, - продовжує експерт. - Якщо раніше олігархи не мали жодного впливу на НБУ, то зараз вони його отримають. Перш за все я маю на увазі пана Ігоря Коломойського і пана Олега Бахматюка. Їхня позиція завжди однакова – банківську систему не треба регулювати, треба дати дешеві гроші і девальвувати гривню".

Якщо будь-яка пов'язана з олігархами типу Коломойського людина очолить Нацбанк, то це призведе до втрати співпраці з міжнародними партнерами і ведення нераціональної макрофінансової і монетарної політики. У середньостроковій перспективі – до одного року – це призведе до фінансової кризи. Її глибина буде залежати від того, як швидко українське керівництво візьметься за розум і повернеться до МВФ, підсумовує Фурса.

Читайте також

В Україні збираються розкрити банківську таємницю: чим це загрожує кожному українцю

Заходи щодо протидії відмиванню грошей у рамках реалізації Плану Ukraine Facility можуть поставити під загрозу банківську таємницю в Україні

Буде лише гірше: що готує Нацбанк для власників карткових рахунків

Обмеження на грошові перекази, які планує запровадити Нацбанк України, призведуть до відтоку коштів з банків та тінізації розрахунків

"Союзники" відвертаються від Росії: як працюють вторинні санкції США

Багато країн наслідуватимуть приклад Туреччини та Китаю обмежити співпрацю з РФ, що ще більше погіршить стан російської економіки