RU  UA

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Банки

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Ігри патріотів: хто збирається придбати "Сбербанк" у країни-агресора

Російський держбанк успішно працює в Україні, незважаючи на санкції

Російський держбанк успішно працює в Україні, незважаючи на санкції Фото: УНІАН

"Сбербанк", що належить уряду Росії, знов хочуть продати. Фінустанова сім років продовжує роботу в Україні попри санкції, а тому є доволі привабливим активом. За даними джерел "Апострофа", потенційні покупці на банк вже є, але для багатьох українців буде дивно узнати, хто вони. Як виявляється, це доволі відомі постаті, в тому числі, з числа войовничих патріотів з "Народного фронту".

Продати своїм не вийшло

До 2014 року російські банки чудово почувалися в Україні, бурхливо розширюючи свої мережі, і здійснюючи економічну експансію в нашій країні. Проте після початку агресії Росії в Криму та на Донбасі ці банки стали об’єктом прискіпливої уваги з боку як активістів, які влаштовували акції протесту біля відділень, так і держави, яка, часом не без підставно, підозрювала ці установи в фінансуванні проросійських терористів. В результаті більшість російських банків збанкрутіли або змінили власників і назву.

На загальному тлі відносно комфортно почуває себе "Сбербанк", який належить "Сбербанку Росії", яким, в свою чергу, володіє російський уряд. Незважаючи на суттєві складнощі, йому вдалося зберегти мережу та клієнтську базу і досить успішно працювати на українському ринку.

Утім, материнська структура вочевидь не бачить великих перспектив у володінні цим активом, який має досить токсичну репутацію через зв’язок з країною-агресором, і якому до того ж в рамках санкцій заборонено виводити із України будь які кошти. Через це протягом останніх семи років "Сбербанк Росії", понад 87% акцій якого належить Центробанку та Міністерству фінансів РФ, неодноразово робив спроби продажу української "дочки". Ці оборудки планувалися таким чином, щоб формально банк був проданий іноземним резидентам, але реальний контроль над ним залишався б у Росії.

Наприклад, в 2017 році на купівлю банку претендував консорціум в складі латвійського "Норвік банку" і білоруської приватної компанії, яка не називалася. Втім пізніше виявилося, що за обидвома покупцями стоять росіяни. Білоруська фірма була власністю Саїда Гуцерієва, сина російського олігарха Михайла Гуцерієва. А "Норвік банком" володів такий собі Григорій Гусельников, відомий своєю участю у передачах "Что? Где? Когда?" та зв’язком з юристом Кремля Михайлом Барщевським. Обидва формально були громадянами Великої Британії, проте мали настільки очевидні стосунки з російською владою, що Національний банк не дав дозволу на продаж банку.

НБУ

Ласий шматок

На сьогоднішній день "Сбербанк", хоча і припинив бурхливе розширення, проте досі лишається одним з найбільших банків в Україні. За даними НБУ, він у 2020 році займав 8 місце серед українських банків за розміром активів. Він обслуговує понад 500 тисяч фізичних осіб, близько 40 тисяч підприємств малого та середнього бізнесу і 2 тисячі корпоративних клієнтів. Регіональна мережа банку налічує 93 відділення. За даними фінансової звітності, загальна сума активів банку на кінець першого кварталу нинішнього року склала понад 30 мільярдів гривень, власний капітал складав близько 10 мільярдів гривень, а прибуток за 2020 рік склав 116 мільйонів гривень.

"Сбербанк" має розвинену інфраструктуру і кваліфіковану команду, яка хоча за останні роки й дещо порідшала, все ще здатна досягати високих результатів, - говорить експерт з банківської діяльності Євген Невмержицький. - В своєму нинішньому стані він безумовно представляє інтерес для інвесторів і може бути проданий, якщо буде отримано дозвіл Національного банку".

Останніми роками "Сбербанк" скоротив свою активність на ринку кредитування і почав спрямовувати кошти на придбання державних цінних паперів. На сьогоднішній день в портфелі банку знаходяться облігації внутрішньої державної позики на суму понад 2 мільярди гривень.

Втім це не єдині гроші, які винен "Сбербанку" український уряд. Він також є одним з найбільших кредиторів "Укрзалізниці". В процесі підготовки до чемпіонату Європи з футболу, що проходив в Україні у 2012 році, він видав державному перевізнику кредит на 200 мільйонів доларів на закупівлю швидкісних поїздів. Термін повернення цього кредиту вибіг ще у 2020 році, проте "Укрзалізниця", не маючи достатніх коштів, домовилася з банком про реструктуризацію кредиту. Черговий термін сплати був у травні нинішнього року, проте банк грошей знов не отримав. "Укрзалізниця" домовилася про відтермінування платежів до кінця нинішнього року.

Союз проросійських діячів та патріотів

Звичайно, постійні зволікання з розрахунком по кредиту погіршують фінансовий стан банку. При цьому материнська структура не бачить сенсу в підтримці української "дочки", яка знаходиться під санкціями. І саме це, за даними джерел, наближених до "Сбербанку", спонукало московське керівництво до чергової спроби його продажу.

Співрозмовники видання стверджують, що зацікавлення у купівлі цього політично токсичного, проте фінансово цілком привабливого активу виявила група українських бізнесменів і політиків. Бажання стати співвласниками установи об’єднало традиційних політичних опонентів. Участь в переговорах щодо купівлі банку взяли з одного боку колишні "регіонали" - один з найбільших аграрних магнатів України, співвласник холдингу "Кернел" Андрій Веревський та ще один акціонер "Кернела" Віталій Хомутиннік. З іншого боку, ще одним інтересантом, що теж долучився до переговорів, називають колишнього народного депутата Андрія Іванчука, який є давнім соратником лідера "Народного фронту" Арсенія Яценюка.

Протягом тривалого часу група провадила переговори про купівлю "Сбербанку" з російськими власниками. За даними джерел "Апострофа", сума майбутньої угоди повинна була скласти 250 мільйонів доларів (близько 6,8 мільярда гривень), що є суттєво менше, ніж власний капітал банку, і така низька ціна була визначена завдяки зв’язкам Хомутинніка у Москві.

В рамках підготовки до продажу банку потенційні покупці підготували списки кандидатур нових членів наглядової ради банку та правління. Серед пропонованих менеджерів присутні особи, пов’язані з Веревським, Хомутинніком, Іванчуком та Яценюком.

Ідея полягаю в тому, щоб через керівні органи отримати контроль над фінустановою.

Без Банкової не обійдеться

Проте, незважаючи на згоду продавця, поки що угода не була завершена, оскільки Національний банк не дав на неї своєї згоди. На думку регулятора, потенційні покупці, хоча і мають необхідні для придбання "Сбербанку" кошти, не відповідають критеріям щодо кваліфікації і досвіду, що необхідні для придбання великого банку. НБУ хотів би бачити в якості нового власника банківську групу, яка має достатній досвід роботи на фінансовому ринку та може забезпечити кваліфіковане управління банком.

На думку спостерігачів, для вирішення питання про продаж банку потрібне рішення Офісу президента. І для того, щоб добитися такого рішення, планується використати депутатську групу "Довіра", до складу якої зараз входить Андрій Іванчук та ще декілька колишніх членів "Народного фронту", очолюваного Арсенієм Яценюком, а Андрій Веревський має значний вплив на її депутатів. На думку джерел "Апострофа", в обмін на підтримку президентських ініціатив, ОП міг би натиснути на керівництво НБУ для того, щоб воно все ж таки послабило власні вимоги і дало згоду на зміну власника "Сбербанку".

Фото: УНІАН

Як бачимо, політичні суперечки та неприязнь до країни-агресора зовсім не стають на заваді, коли йдеться про придбання привабливих активів. Незважаючи на свою непримиренну антиросійську позицію, навіть керівник "Народного фронту" готовий вступати в альянси з колишніми "регіоналами" і вести таємні переговори не тільки з представниками російського бізнесу в Україні, але й з їхніми господарями в Москві. Адже, як відомо, економічні стимули є найдієвішими і часто спокушають забувати про політико-ідеологічні уподобання.

Новини партнерів

Читайте також

В Україні збираються розкрити банківську таємницю: чим це загрожує кожному українцю

Заходи щодо протидії відмиванню грошей у рамках реалізації Плану Ukraine Facility можуть поставити під загрозу банківську таємницю в Україні

Буде лише гірше: що готує Нацбанк для власників карткових рахунків

Обмеження на грошові перекази, які планує запровадити Нацбанк України, призведуть до відтоку коштів з банків та тінізації розрахунків

"Союзники" відвертаються від Росії: як працюють вторинні санкції США

Багато країн наслідуватимуть приклад Туреччини та Китаю обмежити співпрацю з РФ, що ще більше погіршить стан російської економіки