RU  UA

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Валютний ринок

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Падіння гривні може бути дуже глибоким, але за однієї умови - заступник голови Ради НБУ Василь Фурман

Про курс гривні на 2021 рік

Про курс гривні на 2021 рік Василь Фурман Фото: facebook.com

У наступному році не очікується значних коливань української гривні, хоча за певних умов падіння може бути дуже глибоким. Однак національна валюта залишиться відносно стабільною завдяки чіткій і правильній валютно-курсовій політиці Нацбанку України. Про це в ефірі Апостроф Live на телеканалі Апостроф TV розповів заступник голови Ради НБУ ВАСИЛЬ ФУРМАН.

- У бюджеті на 2021 рік розраховано курс долара в середньому на рівні 29,10 грн. Голова Мінфіну заявив, що не бачить особливих ризиків у валютно-курсовій політиці. Як ви вважаєте, все буде стабільно, чи українцям варто очікувати різкого скачка вгору?

- В даному питанні я підтримую точку зору міністра фінансів, як і багатьох інших експертів. Сьогодні завдяки політиці плаваючого обмінного курсу, який визначається попитом і пропозицією, ми маємо достатньо збалансований курс гривні. Той фундаментальний фактор, який істотно впливає на курс гривні – це насамперед ціни на український експорт.

Наприклад, якщо ми говоримо про цей рік або минулий, то ціни є достатньо високими або зростають. Це позитивно впливає на курс гривні. Але я вам скажу таким чином: якщо ми хочемо мати сильну гривню, то вона дорівнює сильній українській економіці. А це – високотехнологічна економіка, тобто економіка, яка експортує не сировину, не продукцію з низькою доданою вартістю, а продукцію з високою доданою вартістю. Тому це дуже важливі складові.

Якщо ми подивимося на історію гривні, і побачимо її великі падіння, то вони були пов’язані насамперед з падіннями на світових сировинних ринках. Це був 2008, 2013-2014 роки і раніше – 1998. Я до чого веду? Ми дуже сильно прив’язані до зовнішнього ринку. Щоб цю ситуацію змінити, нам потрібно кардинально перебудувати українську економіку.

- Долар трохи втратив свої позиції у світі. Зокрема і у зв’язку з коронакризою. Кілька трлн доларів надрукували і євро додруковували. Чи варто українцям боятися емісії гривні?

- Друк гривні – це коли Національний банк фінансує дефіцит державного бюджету України. Законом України "Про Національний банк України" заборонено здійснювати такі операції Національним банком прямо чи опосередковано.

Я розмовляв нещодавно з Головою НБУ, і від нього чітко прозвучало, що Нацбанк не збирається прямо чи опосередковано фінансувати державний бюджет України. Для цього у нашого уряду є інші механізми, де вони можуть залучати кошти – зовнішні чи внутрішні ринки. Але крім Національного банку.

Я вам скажу чесно, з одного боку я розумію, коли економісти говорять про можливість фінансування, але ця модель поведінки центральних банків багатьох розвинених країн світу зовсім інша, ніж була, наприклад, 20 років тому, коли допускалося пряме фінансування бюджету. Центральний банк України завдяки реформам, які тривають протягом 5 років, запровадив валютно-курсову, грошово-кредитну моделі управління, банківське регулювання. Це те, що працює в Європі.

Тому та політика, незважаючи на те, що в нас був один, другий, третій голова НБУ, зберігається. Рада НБУ затвердила грошово-кредитну політику, плаваючий валютний курс, валютний ринок ще 4 роки тому і ми не збираємося цю політику змінювати. Вона є правильною і показала свої результати. І цей період цієї економічної кризи, коронакризи, ми вперше за роки незалежності переживаємо без втрати курсу гривні, без інфляції, без втрати банків тощо.

- Деякі економісти та експерти кажуть, що ми не втратили, бо нам не було чого втрачати. Зараз ідуть різдвяні й новорічні свята, українці міняють долари, аби купувати подарунки та купувати щось на стіл. Що буде з доларом до Нового року: здавати його зараз чи ні?

- Щодо курсу гривні: вона буде такою, як є сьогодні. Буде незначне коливання в той чи інший бік.

- Здавати чи не здавати зараз долари?

- Це рішення кожного українця. Я веду до того, що курс гривні не буде значно коливатися, як хтось думав. Це перше.

Друге: те що, деякі економісти говорять, що нема куди більше падати. Є і падіння може бути дуже глибоким при неправильній політиці Центрального банку, уряду тощо. Наведу приклад зі статистики: російський рубль в цьому році впав на 28%, турецька ліра – на понад 20% при тому, що був період падіння на 30%. Аргентинський песо майже на 20% впав. А це національні валюти достатньо великих економік.

Зрозуміло, що є багато інших причин, чому гривня є відносно стабільною валютою в цьому році, але, разом з тим, це, зокрема, завдяки правильній валютно-курсовій політиці Національного банку України.

Читайте також

Долар в Україні рекордно дорожчає: як це вплине на українців

Курс долара наближається до позначки 40 гривень, а ціни для українців прискорять зростання

Ловіть момент: аналітики пророкують різке зростання біткоїну

Біткоїн - аналітики передбачили зростання вартості на цю криптовалюту

Україна відмовляється від долара: як це вплине на нас

Нацбанк вирішив відв'язати гривню від долара – на це вплинуло одразу кілька факторів