RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Промисловість

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Хто такий Олег Уруський і чи допоможе він врятувати індустрію

Олег Уруський Олег Уруський Фото: facebook.com/home.urus

До Верховної Ради внесено подання на призначення віце-прем'єром, міністром з питань стратегічних галузей промисловості колишнього першого заступника міністра промислової політики Олега Уруського. Журналіст "Апострофа" Віктор Авдєєнко з'ясовував, що про нього відомо і чи зможе він врятувати українську промисловість від повного краху.

В українському уряді з'явиться нове міністерство - з питань стратегічних галузей промисловості. Прем'єр-міністр Денис Шмигаль вніс до Верховної Ради подання на затвердження на посаді голови відомства зі статусом віце-прем'єра Олега Уруського. Проект відповідної постанови №3827 зареєстрований в парламенті 10 липня. На своїй сторінці в Facebook Уруський вже приймає привітання.

Олег Уруський народився в 1963 році. Закінчив Київське вище військове авіаційне інженерне училище. Він доктор технічних наук, професор. Лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки (1996 рік).

Уруський працював на керівних постах на підприємствах оборонної, машинобудівної, авіатранспортної промисловості, в структурах апарату Ради національної безпеки і оборони, секретаріату Кабінету міністрів. Він також керував Державним космічним агентством України (2015 рік), був першим заступником міністра промислової політики (2005-2006 роки).

Олег Уруський - зліваФото: facebook.com/home.urus

З квітня 2020 року він очолює інжинірингову компанію "Прогресстех-Україна", яка входить у міжнародний холдинг Progresstechgroup (штаб-квартира знаходиться в Х'юстоні, США). Компанія надає інженерні послуги, розробляє програмне забезпечення для провідних підприємств високотехнологічних секторів економіки. Основний партнер і замовник - американська компанія Boeing.

Як розповіли співрозмовники "Апострофа" в монобільшості в Раді, наступного тижня, як очікується, Олег Уруський зустрінеться з депутатами фракції "Слуга народу".

Послужний список Олега Уруського цілком відповідає завданням, які, по ідеї, мають перед ним ставитися на новій посаді.

При цьому до недавнього часу, як повідомили джерела видання, на посаду промислового віце-прем'єра розглядалася кандидатура заступника міністра розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Світлани Панаіотіді. У Мінекономіки в сферу її відповідальності, зокрема, входять питання державної військово-промислової політики, оборонного замовлення, діяльності Державної служби експортного контролю, Державного космічного агентства.

Без стратегії немає розвитку

За словами експерта Міжнародного центру перспективних досліджень Єгора Кіяна, сам факт того, що влада, нарешті, звернула увагу на те, що з промисловістю у нас щось не так, є позитивним сигналом.

Дійсно, ситуація у вітчизняній промисловості останнім часом погіршується. У 2019 промвиробництво скоротилося на 1,8%. У нинішньому році, особливо внаслідок коронакризи, обвал прискорився - в січні-травні (даних за червень поки немає) промислове виробництво впало на 8,7% порівняно з аналогічним показником минулого року. При цьому в квітні, тобто в розпал карантинних заходів, скорочення становило 16,2%.

"Але потрібно розуміти, що людина, яку призначать, повинна мати чітку стратегію, чітке бачення, вона має прийти (на посаду) з програмою", - заявив Єгор Киян в коментарі "Апострофу".

При цьому важливо, щоб після призначення нового віце-прем'єру не почали вставляти палки в колеса, а дали реалізовувати намічений курс.

Більше того, правильніше було б, щоб програма промислової політики базувалася на більш загальній програмі всього уряду (як варіант, пропозиції промислового віце-прем'єра можуть стати органічною частиною програми Кабінету міністрів). Однак поки, як відомо, у Кабміну програми діяльності немає, і це, звичайно ж, ускладнить роботу на промисловому напрямку.

За словами директора економічних програм аналітичного центру "Український інститут майбутнього" Анатолія Амеліна, ключовим моментом є економічна стратегія, в рамках якої урядом формулюються задачі по напрямках. І під ці завдання вже формуються команди, міністерства, бюджети.

"А зараз за відсутності стратегії у нас з'являється віце-прем'єр з питань промисловості. Завтра, оскільки криза в енергетиці, з'явиться віце-прем'єр з питань енергетики. Потім буде віце-прем'єр з медицини - у нас же реформу не завершено. Потім - віце-прем'єр з фінансів, оскільки треба обслуговувати борги", - сказав фахівець у коментарі виданню.

За його словами, під час відсутності стратегії якогось ефекту від діяльності промислового віце-прем'єр чекати навряд чи варто: "Можливо, будуть точкові рішення, але, знову-таки, почнеться дискусія, чому для одних ми створюємо умови, а для інших ні".

Амелін також додав, що в результаті така людина неминуче стане заручником конфліктів, які виникатимуть в парламенті, уряді і Офісі президента.

Єгор Киян, в свою чергу, зазначив, що профільний віце-прем'єр має відстоювати, перш за все, інтереси держави, а не окремих фінансово-промислових груп. "Але, враховуючи, що український ринок поділений між ФПГ, зробити це буде вкрай важко", - із жалем додав експерт.

Крім того, важливим завданням цього чиновника буде просування українських промислових товарів на зовнішніх ринках. "Україна на зовнішніх ринках з кожним роком виглядає все слабкішою", - констатував Єгор Киян.

Читайте також

Нова війна між США і Китаєм: хто заволодіє нафтою XXI століття

Між США та Китаєм загострюється боротьба за лідерство у сфері виробництва мікрочіпів, що загрожує потрясіннями для всього світу

На США сподівань мало: чим українська зброя може бути корисною Європі

Україна та ЄС співпрацюватимуть у сфері ОПК через військову загрозу з боку Росії

Нова "Лелека" в небі: як працює надсучасний БПЛА

Новий українсько-чеський розвідувальний комплекс Leleka LR незабаром надійде на озброєння ЗСУ