Лайм

У Німеччині стартував ювілейний "Берлінале": які українські фільми побачать гості фестивалю

У столиці Німеччини один з найбільш відвідуваних фестивалів проводять вже в 70-й раз

Увечері 20 лютого в Берліні стартував один з найбільш відвідуваних кінофестивалів світу "Берлінале". У столиці Німеччини його проводять вже в 70-й раз, і триватиме він цього року до 1-го березня включно. Особливість "Берлінале" полягає в акцентах - особлива увага там дістається інтелектуальному кіно на гостру соціальну тематику.

У програмі ювілейного фестивалю презентують десятки робіт, в тому числі два фільми українського виробництва і кілька картин, знятих в копродукції з Україною. В рамках додаткових ринкових показів гості "Берлінале" побачать ще шість проектів, знятих в Україні. Далі докладніше.

  • "Номери" (Олег Сенцов, Ахтем Сеітаблаєв)

Світова прем'єра фільму "Номери", Олега Сенцова відбудеться в програмі спеціальних показів Berlinale Special. Картину режисер зняв за допомогою колеги і приятеля Ахтема Сеітаблаєва, якому передавав листи з колонії РФ. В основу картини увійшла однойменна п'єса Сенцова.

Сюжет розповість глядачеві про суспільство в ув'язненні, яке намагається побороти свої страхи і знайти свободу. У світі Немирів все підпорядковується суворої системі і єдиному її правителю - Нулю. Десять героїв не знають, що таке відступити від книги Правил. У них немає права вибору. І все ж їх життя різко зміниться з появою нового жителя, незнайомого з місцевими законами. Непохитна віра номерів раптом розколеться. Вирішувати свою долю вони захочуть самостійно.

  • "Земля блакитна, ніби апельсин" (Ірина Цілик)

У програмі Generation 14plus пройде показ документального фільму "Земля блакитна, Ніби апельсин" Ірини Цілик. Світова прем'єра картини відбулася в рамках американського Sundance Film Festival, де виграла гран-прі за кращу режисуру.

Основою фільму стала історія родини, яка проживає на Донбасі, де військові дії тривають вже шостий рік. Долаючи щоденні труднощі, Анна та її четверо дітей знімають вдома аматорський фільм про свої будні. Назвою для документального кіно Цілик стала цитата французького поета Поля Елюара.

Що із знятого в копродукції з Україною

  • "ДАУ. Наташа" (Ілля Хржановський і Катерина Ертель). Фільм, що розповідає про радянського фізика Льва Ландау, став частиною масштабного проекту "ДАУ", у виробництві якого взяли участь Росія, Німеччина та Україна в особі компанії Phenomen Ukraine. Режисер Ілля Хржановський присвятив проекту 14 років. Картина не отримав прокату в Росії, так як мінкульт вгледів у ньому пропаганду порнографії. Показ відбудеться в конкурсній програмі Competition.
  • "ДАУ. Дегенерація" (Ілля Хржановський, Ілля Пермяков). Ще одна картина з проекту Хржановського "ДАУ". Її побачать глядачі програми Berlinale Special.
  • "Громадяни космосу" (США, Японія, Україна). Короткометражний фільм, знятий в Токіо та Києві, розповість про уявну спільноту, ідеалами якої є безсмертя та міжпланетність. Його основою став маніфест "біокосмізму", написаний у 1922 році Олександром Святогором (А. Агієнко).

Додаткові ринкові покази

В рамках додаткових показів гостей Берлінале познайомлять ще з шістьма українськими картинами. До їх числа увійшли "Мої думки Тихі" Антоніо Лукича, "Віддана" Крістіни Сиволап, "Захар Беркут" Ахтема Сеітаблаєва та Джона Винна, "Забуті" Дар'ї Онищенко, LET IT SNOW Станіслава Капралова та серіал "Схованки" Ірини Громоздої.

Також на з 20 по 27 лютого на так званому Європейському ринку фестивалю, де зазвичай проходять зустрічі, знайомства та спілкування колег зі сфери кіноіндустрії, працюватиме український стенд - Ukrainian National Stand.

  • У вересні звільнений з-під ув'язнення в Росії Олег Сенцов провів у центрі Києва свою першу прес-конференцію. І так як theLime далекий від тем політики, ми відвідали конференцію з метою простежити за Сенцовим як за особистістю творчою. Як за письменником та режисером, подальших дій якого сьогодні чекають з великою цікавістю не тільки в Україні.

Найцікавіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime, щоб нічого не пропустити.

Читайте також

Як приготувати пастуший пиріг з фаршем і овочами - ідеальну страву для ситної вечері

Як у домашніх умовах зробити пастуший пиріг зі шпинатом, горохом, картоплею та фаршем, щоб урізноманітнити звичне меню своєї сім'ї