Лайм

Після скарг України нагородження фільму "20 днів у Маріуполі" додадуть до скороченої версії "Оскара"

Оновлений ефір отримають усі ліцензіати престижної кінопремії

До міжнародної скороченої телеверсії "Оскару-2024" повернуть нагородження фільму "20 днів у Маріуполі". Нагадаємо, цей момент організатори вирізали з ефіру, пояснивши це заявою про "часові обмеження". Проте після протестів з боку команди "Суспільного" все ж вирішили змінити свою думку.

Видання Deadline повідомляє, що Академія кінематографічних мистецтв та наук планує перевипустити 90-хвилинну версію трансляції та показати нагородження у категорії "Найкращий документальний фільм", де перемогла українська стрічка "20 днів у Маріуполі". Напередодні представники "Суспільного" зробили заяву, у якій йшлося про "шок та розчарування" через виникнення подібної ситуації. Також з ефіру вирізали і потужну промову режисера фільму Мстислава Чернова, який прокоментував перемогу та перший для України "Оскар".

Читайте також: Найбільша тиша, яку я чув: Чернов поділився, як Голлівуд відреагував на його промову.

Команда українського фільму "20 днів у Маріуполі"Фото: Getty Images

"Суспільне", як відомо, транслювало показ цьогорічної кінопремії в рамках угоди з компанією Disney, яка займається глобальним ліцензуванням шоу від імені Академії. Через різницю в часі між США та Україною телевізійна трансляція почалася о 1:00 ночі за місцевим часом і закінчилася приблизно о 4:30 ранку. Потім представники українського телеканалу заявили, що планували транслювати 90-хвилинну версію в прайм-тайм наступного дня, у понеділок увечері. Однак негайно зв'язалися з Disney, коли побачили, що нагородження категорії "Найкращий документальний фільм" та промова Чернова відсутні в ефірі.

"Наша команда була шокована та глибоко розчарована, коли не побачила у монтажі міжнародної версії номінацію "Найкращий повнометражний документальний фільм", де справедливу нагороду здобула стрічка "20 днів у Маріуполі". Потужна промова Мстислава Чернова підкреслила єдність між Україною й світом - тим прикріше бачити виключення цього повного правди й сили епізоду з версії, розповсюдженої для світових ліцензіатів премії "Оскар", - зазначалося у заяві команди.

Читайте на тему: Після перемоги на "Оскарі" фільм "20 днів у Маріуполі" повернули в український прокат: де дивитися.

Чернов сказав на церемонії нагородження потужну промовуФото: Getty Images

Виконавчий продюсер "Суспільного" Лук'ян Галкін у коментарі Deadline висловив обурення стосовно того, що у минулорічній 90-хвилинній версії "Оскару" знайшлося місце для нагородження цієї ж категорії, де тоді перемогла документальна стрічка про Олексія Навального, так само, як і для промови дружини опозиціонера Юлії Навальної.

"Минулорічна категорія документального фільму була включена в міжнародну версію, як і політична промова Юлії Навальної. - сказав Галкін. - Я не дуже вірю, що Disney заздалегідь планує сценарій ефіру без урахування прогнозів переможців. "20 днів у Маріуполі" - це не лише видатний документальний фільм, а унікальне свідчення про російські злочини. І вся команда буквально ризикувала життям, щоб зняти його. Тому надзвичайно важливо мати цю історичну подію та історичну промову Мстислава Чернова у всіх версіях".

Також Галкін прокоментував реакцію суспільства у соцмережах після того, як люди дізналися, що нагородження категорії вирізали з ефіру. Він сказав, що юзери були надзвичайно "розлючені та ображені": "Як "Суспільний Мовник", ми дбаємо про інтереси людей, і це головна причина, щоб швидко та чесно повідомити Disney про те, що сталося".

Читайте на нашому сайті: Я повертаюся в Україну: режисер "20 днів у Маріуполі" поділився планами після "Оскару".

Також Національна Рада з питань телебачення радіомовлення України надіслала заяву протесту генеральному директору компанії Disney Бобу Айгеру та голові правління Марку Паркеру. У листі йшлося наступне:

"Сьогодні всі демократії у світі шукають будь-якої можливості протистояти військовій агресії, яка становить загрозу миру та світовому порядку. Маючи відповідні повноваження, ваші співробітники вирішили видалити фрагмент церемонії вручення журналістам премії за повнометражний документальний фільм, який розповідає про жахливі наслідки війни. Нам важко повірити, що таке рішення співробітників студії було б політично вмотивованим, погодженим з керівництвом компанії. Просимо створити та розповсюдити серед мовників оновлену міжнародну версію, у якій буде збережено фрагмент із номінацією "Найкращий документальний фільм".

У джерелі повідомляється, що оновлену версію отримають ліцензіати престижної кінопремії по всьому світу, а не лише українське "Суспільне Мовлення".

Цікаві новини для вас:

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Такі милі: Віталій Козловський замилував світлиною з маленьким сином Оскаром

Український співак та військовослужбовець ЗСУ Віталій Козловський опублікував фото з маленьким сином Оскаром, якого народила його дружина та піарниця Юлія Бакуменко

Присвячене українським жінкам: alyona alyona і Jerry Heil випустили нове відео перед "Євробаченням"

Представниці України на "Євробаченні-2024" alyona alyona і Jerry Heil випустили соціальне відео на конкурсну пісню Teresa & Maria

Українське медіа потрапило в скандал через нецензурну лексику на адресу Євгена Клопотенка: що відомо

Видання Заборона потрапило в скандал через нецензурну лексику - кулінар Євген Клопотенко опублікував листування нібито з журналістом медіа