Лайм

Вчені вигадали, як зробити молочний шоколад таким же корисним, як чорний

Зробити це вдалося за допомогою харчових відходів

Завдяки високому вмісту антиоксидантних поліфенолів чорний шоколад може бути корисним для здоров'я серця і судин. Але саме ці хімічні сполуки роблять його гірким, змушуючи багатьох споживачів обирати більш солодкий і жирний молочний шоколад. Тепер вчені знайшли спосіб підвищити харчову цінність шоколаду, не жертвуючи його приємним вершковим смаком, пише Insider. Зробити це вдалося завдяки шкірці арахісу і кавовій гущі, які зазвичай утилізують.

Фото: stocksnap.io

Вчені з Університету штату Північна Кароліна протестували різні типи сільськогосподарських відходів на біологічну активність. Шкірка арахісу, яку зазвичай викидають в ході виробництва арахісового масла та інших продуктів, містить 15% фенольних сполук. Подрібнюючи шкірку в порошок і додаючи в молочний шоколад, дослідники змогли не тільки зробити його більш поживним, а й замаскувати гіркий смак рослинних сполук. "Феноли дуже гіркі, тому нам довелося знайти спосіб пом'якшити це відчуття", - пояснили дослідники.

Новий рецепт випробували на групі дегустаторів, які скуштували кілька варіантів шоколаду з різною кількістю фенольних сполук. Шоколад з 0,8% фенольних сполук зі шкірки арахісу мав кращий баланс смаку і текстури, а концентрація антиоксидантів в ньому була вищою, ніж в більшості плиток темного шоколаду. Більше половини учасників навіть вважали його кращим за звичайний молочний шоколад. Також команда перевірила шоколад на алергени арахісу і не знайшла їх у зразках.

Шоколад, розроблений американськими вченими, також може бути більш економічним у виробництві: за рахунок вторинної переробки шкірки арахісу, кави та інших продуктів, він дозволяє підвищити рівень поживних мікроелементів за нижчою ціною.

  • Нарешті 2020 рік дарує нам хороші новини! Місто в Швейцарії засипало шоколадним "снігом" після аварії на кондитерській фабриці.
  • Чоловік почав п'яніти без алкоголю - його діагноз і лікування виявилися повною несподіванкою. Пацієнт "напивався" алкоголем, який вироблявся в його власному кишечнику.

Найцікавіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime, щоб нічого не пропустити.

Читайте також

Коли попіл може нашкодити: що треба знайти про найпопулярніше добриво у городників

Розповідаємо, як правильно використовувати добриво з попелу і яким рослинам воно корисне, а яким шкідливе

День весняного рівнодення-2025: коли відзначають і що означає ця особлива дата

20 березня 2025 року припадає день весняного рівнодення, яке означає початок астрономічної весни