Завдяки високому вмісту антиоксидантних поліфенолів чорний шоколад може бути корисним для здоров'я серця і судин. Але саме ці хімічні сполуки роблять його гірким, змушуючи багатьох споживачів обирати більш солодкий і жирний молочний шоколад. Тепер вчені знайшли спосіб підвищити харчову цінність шоколаду, не жертвуючи його приємним вершковим смаком, пише Insider. Зробити це вдалося завдяки шкірці арахісу і кавовій гущі, які зазвичай утилізують.
Вчені з Університету штату Північна Кароліна протестували різні типи сільськогосподарських відходів на біологічну активність. Шкірка арахісу, яку зазвичай викидають в ході виробництва арахісового масла та інших продуктів, містить 15% фенольних сполук. Подрібнюючи шкірку в порошок і додаючи в молочний шоколад, дослідники змогли не тільки зробити його більш поживним, а й замаскувати гіркий смак рослинних сполук. "Феноли дуже гіркі, тому нам довелося знайти спосіб пом'якшити це відчуття", - пояснили дослідники.
Новий рецепт випробували на групі дегустаторів, які скуштували кілька варіантів шоколаду з різною кількістю фенольних сполук. Шоколад з 0,8% фенольних сполук зі шкірки арахісу мав кращий баланс смаку і текстури, а концентрація антиоксидантів в ньому була вищою, ніж в більшості плиток темного шоколаду. Більше половини учасників навіть вважали його кращим за звичайний молочний шоколад. Також команда перевірила шоколад на алергени арахісу і не знайшла їх у зразках.
Шоколад, розроблений американськими вченими, також може бути більш економічним у виробництві: за рахунок вторинної переробки шкірки арахісу, кави та інших продуктів, він дозволяє підвищити рівень поживних мікроелементів за нижчою ціною.
- Нарешті 2020 рік дарує нам хороші новини! Місто в Швейцарії засипало шоколадним "снігом" після аварії на кондитерській фабриці.
- Чоловік почав п'яніти без алкоголю - його діагноз і лікування виявилися повною несподіванкою. Пацієнт "напивався" алкоголем, який вироблявся в його власному кишечнику.
Найцікавіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime, щоб нічого не пропустити.