Лайм

Як говорити про зарплату з роботодавцем - HR-менеджер дала важливі рекомендації

Як не продешевити і не відлякати потенційного роботодавця - справжня дилема для багатьох претендентів.

HR- менеджер, Ольга Алісіменко розповідає, як вирішити цю проблему.

Визначте суму, яка вас влаштує

"Низька зарплата - найпоширеніша причина звільнення за власним бажанням. Тому логічно, що при пошуку нової роботи ми розраховуємо на більш високий дохід, ніж на попередньому місці. Наприклад, на 10% більше - в рамках спостережуваного рівня інфляції. Вивчіть вакансії по вашому профілю, де зарплати вказані: ви побачите, чи вписуються ваші очікування в можливості роботодавців. Є ймовірність, що на попередній роботі вам і правда критично недоплачували. В цьому випадку можна сміливо додавати до останньої зарплати третину, а то й половину - аби фінальна сума вписувалася в ринок.

Ви можете претендувати і на більш високу, ніж в середньому по ринку, зарплату, якщо ви компетентний експерт, який може працевлаштуватися навіть без розсилки резюме. Але ці очікування повинні бути обгрунтованими, так що будьте готові надати на запит потенційного роботодавця список ваших досягнень. Наприклад, ви SMM-фахівець, який успішно вів одночасно три спільноти і досяг небувалої конверсії. Або ж говорите на декількох мовах і навіть перевели пару бестселерів на російську.

Є як мінімум два випадки, коли зарплатні очікування варто трохи знизити, навіть якщо вони на рівні ринкових: ви давно і безуспішно шукаєте роботу або у вас зовсім немає досвіду" – зазначила фахівець.

Позначте її в резюме

"Не всі кандидати це роблять. Багато хто розраховує, що при особистій зустрічі або навіть телефонній розмові швидко зорієнтується і зможе домовитися про максимально вигідні для себе умови. А дарма: нерідко рекрутери переглядають в першу чергу саме резюме із зазначенням зарплати. Адже це суттєво економить їм час на переговори про умови. Але якщо ви нічого не вказали, це, звичайно, не означає, що вам ніхто не подзвонить. Просто процес пошуку може затягнутися.

Можливо, ви рідкісний експерт зі значним послужним списком, який не вважає за потрібне вказувати цифри. Адже хороший HR-фахівець і так може прикинути, на яку суму ви претендуєте. В цьому випадку рекрутер напевно спробує з'ясувати ваші очікування ще в первинному скринінговому інтерв'ю по телефону. У будь-якому випадку вам доведеться позначити свої зарплатні очікування ще до очної співбесіди: або в резюме, або при розмові. Подумайте, можливо, якщо ви заздалегідь вкажете цю суму, це скоротить час пошуку роботи мрії".

Підготуйте до співбесіди зарплатні очікування

Коли вас запросять на очне інтерв'ю, будьте готові до того, що рекрутер обов'язково уточнить ваші зарплатні очікування ще раз. Навіть якщо вони вказані в резюме або ви обговорили це питання по телефону. Щоб переговори про гроші пройшли успішно, дотримуйтеся наступних правил.

1. Не кажіть про зарплату першим

2. Називайте суму самі

3. Не поспішайте говорити, що готові "посунутися"

4. Уточнюйте всі фінансові аспекти

5. Не посилайтеся на інші компанії.

Читайте також

Рецепт для справжніх поціновувачів шоколаду: як приготувати шоколадну паску на Великдень

Як у домашніх умовах приготувати вологу паску з двома видами тіста та шоколадною скоринкою, щоб здивувати своїх близьких на Великдень  

Чистий четвер 2024: що не можна робити в цей день, традиції і обряди

Що можна, а що не можна робити у Чистий четвер 2 травня - традиції, обряди та заборони церковного свята Страсного тижня перед Великоднем

Має особливу силу: що таке четвергова сіль і як правильно її готувати

Як у домашніх умовах зробити четвергову сіль у Чистий четвер перед Великоднем, а також для чого її можна використовувати