Під час пандемії коронавірусу чимало людей задумалися про своє здоров'я і почали приділяти більше уваги правильному і збалансованому харчуванню з вітамінами і мінералами. theLime вирішив розповісти про мікрозелень, за допомогою якої ви зможете не тільки урізноманітнити свої страви, а й отримати корисні речовини.

Мікрозелень - це молоді пагони рослин, які використовуються як в їжу, так і для прикраси блюд. Її використовують в салатах, супах, коктейлях, смузі, інших напоях і блюдах. Через високий вміст корисних речовин така їжа вважається дуже перспективною, а її споживання неухильно зростає.

Фото: pixabay.com

У молодих рослинах концентрація біологічно активних речовин значно вища, ніж у зрілих овочах, фруктах або зелені. До того ж, при зберіганні будь-якої рослинної їжі завжди втрачається частина її корисних властивостей, а мікрозелень завжди вживається свіжою, зберігаючи максимум цінних елементів.

Більшість видів мікрозелені має антиоксидантні властивості та позитивно впливає на травну систему.

Яку ж мікрозелень обрати для вирощування в домашніх умовах?

По-перше, рекомендуємо звернути вашу увагу на мікрозелень люцерни - це пікантна, соковита і ніжна зелень зі смаком зеленого горошку. Вона збільшує працездатність і витривалість, підсилює імунітет людини, покращує стан крові - знижує холестерин і підвищує гемоглобін, протистоїть передчасному старінню, використовується як засіб профілактики остеопорозу, а також регулює травлення і легко засвоюється.

По-друге, можна вирощувати мікрозелень гірчиці. Паростки гірчиці містять в достатку вітаміни (А, С, К, рутин, вітаміни групи В), мікро- і макроелементи, Омега-3, Омега-6 жирні кислоти, пантотенову кислоту, ефірні масла, харчові волокна, вони є відмінним антиоксидантом, покращують травлення, мають антибактеріальні, протизапальні й антиканцерогенні властивості.

Фото: pixabay.com

Також зверніть увагу на мікрозелень редису. Він має пікантний гоструватий смак, стимулює травлення, має слабку жовчогінну дію, містить ефірні масла, а також комплекс вітамінів і мінеральних елементів.

Фото: pixabay.com

Корисна для організму і мікрозелень крес-салату. Крес неймовірно багатий на антиоксиданти, а також фолат і вітамін С. Він пригнічує розмноження ракових клітин і допомагає зберігати молодість.

Фото: pixabay.com

А якщо ви хочете додати у вашу страву гостроти, обирайте мікрозелень цибулі. Це тонкі зелені "волоски" з делікатним смаком цибулі. Вони містять рибофлавін, каротин, вітаміни групи В, Р, С, а також мікроелементи, необхідні для метаболізму в людському організмі. Ця зелень вважається профілактичним засобом при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, застудах і зміцнює імунну систему.

Фото: pixabay.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.