Лайм

Голодна кутя та пісні страви: що приготувати на Водохресний Святвечір

Як правило, на столі повинно бути 7 страв

18 січня, напередодні одного з найбільших щорічних православних свят у слов'ян Хрещення Господнього, віруючі святкують Водохресний Святвечір (Другий Святвечір). theLime вирішив розповісти, які страви повинні бути на святковому столі цього вечора.

Зазначимо, що Водохресний Святвечір також називають голодною або бідною (другою) кутею.

В цей день слід дотримуватися суворого посту до появи першої зірки, а ввечері необхідно приготувати тільки пісні страви. Як правило, готують 7 страв, але їх може бути більше або менше - головне, щоб їх кількість була непарною.

Як і на Різдво, на Водохресний Святвечір готують кутю та узвар. Також на стіл можна поставити рибний борщ, суп або галушки, смажену рибу, капусту або пісний салат, горох.

  • Кутя

Інгредієнти: пшениця (1 склянка), мак (100 г), волоські горіхи (1 склянка), родзинки (100 г), вода, рідкий мед.

Фото: pinterest.com

Приготування:

Напередодні ввечері добре промити пшеницю, можна кілька разів. Залити водою і залишити на ніч.

Вранці злити воду з пшениці, додати 3,5 склянки води і варити на слабкому вогні 2-2,5 години.

Закип'ятити окремо воду.

Мак залити окропом, залишити розпарюватись на 20-30 хвилин. Злити рідину і розтерти мак з цукром в ступі або кавомолці до появи так званого "макового молочка".

Ізюм промити, залити окропом на 10 хвилин, потім просушити на паперових рушниках.

Волоські горіхи подрібнити ножем.

З'єднати всі інгредієнти, перемішати, додати мед.

  • Пісний салат з грибами

Інгредієнти для салату: картопля (3-4 шт.), гриби (600 г), мариновані огірки (4 шт.), зелена цибуля (1 пучок), часник (1 зубчик), оливкова олія, сіль, мелений чорний перець.

Інгредієнти для заправки: гірчиця з зернами (1 ст. л.), лимонний сік (1 ст. л.), солодка паприка, оливкова олія (4 ст. л.), сіль, мелений чорний перець.

Фото: pinterest.com

Приготування:

Картоплю добре помити, загорнути у фольгу і запекти в духовці при температурі 200°С (або відварити картоплю "у мундирі"). Після того, як вона охолонула, почистити і нарізати середніми шматочками.

Гриби промити під водою, нарізати. Обсмажити на сковороді з маслом, посолити, поперчити.

Зелену цибулю промити, видалити зайву вологу за допомогою паперових рушників, дрібно нарізати.

Мариновані огірки викласти на паперові рушники, потім порізати тонкими скибочками або смужками.

Змішати гриби і зелену цибулю, потім додати огірки і картоплю.

Зробити заправку: змішати гірчицю з лимонним соком, посолити, поперчити, приправити паприкою, потім додати олію. Вилити заправку в салат.

  • Рибні стейки в духовці

Інгредієнти: стейки червоної риби (600 г), соєвий соус (4 ч. л.), мед (1 ч. Л.), гірчиця зерниста (1 ч. л.), розмарин, спеції. Для цього рецепта краще всього взяти кету - так як вона вважається рибою з низьким вмістом жиру.

Фото: pixabay.com

Приготування:

Стейки риби промити, видалити плівку, висушити на паперових рушниках. Натерти рибу з двох сторін сіллю і спеціями. Зазначимо, що після цього риба буде маринуватися у соєвому соусі, так що з сіллю слід бути обережним.

Зробити маринад: змішати соєвий соус, гірчицю і мед. Вилити його на дно посуду, в якій будемо запікати рибу. Покласти рибу в маринад на 20-30 хвилин, кілька разів перевернути.

Розігріти духовку до 180°С. Поставити рибу запікатися на 20 хвилин, попередньо поклавши по гілочці розмарину на кожен стейк.

Подавати зі скибочкою лимона, а також з гарніром з рису, з картоплею або запеченими овочами.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Скрізь досягнуть успіху: знаки Зодіаку, які можуть працювати будь-де

Астрологи назвали знаки Зодіаку, які досягнуть успіху в будь-якій сфері - Близнюки, Діви, Стрільці, Риби можуть працювати будь-де

Дріжджі не потрібні: рецепт паски на заквасці, яка вийде ніжною і запашною

Як у домашніх умовах приготувати ароматну паску на заквасці, щоб побалувати близьких та здивувати своїх гостей на Великдень

Картопляні лушпайки – чудове добриво для смородини: як і коли його використовувати

Які корисні речовини містить у собі картопляне лушпиння, а також як його можна використовувати для удобрення кущів смородини